Uoči derbija Sarajevo - Velež: "Hat-trick" Sušića prije 37 godina na Koševu

J. M.
Uoči derbija Sarajevo - Velež: "Hat-trick" Sušića prije 37 godina na Koševu
Foto: Bordo vremeplov / Detalj s utakmice Sarajevo - Velež 4:2

U subotu od 18 sati na Olimpijskom stadionu Asim Ferhatović Hase igra se derbi utakmica 6. kola Premijer lige BiH u fudbalu, a sastaju se Sarajevo i Velež. Bit će to prvo gostovanje "Rođenih" na Koševu nakon skoro četiri godine, koliko je prošlo od duela odigranog 18. oktobra 2015. (4:1 za Sarajevo).

Kao uvod u današnju utakmicu prisjetit ćemo se duela odigranog prije 37 godina – 2. septembra 1982. u 4. kolu Prvenstva Jugoslavije

Sarajevo je u sezonu 1982-1983. krenulo furiozno. U prva tri kola puleni Srboljuba Markuševića osvojili su 5 bodova u duelima s timovima "velike četvorke": Na Marakani je pobijeđena Crvena Zvezda 4:1, potom i drugi beogradski klub Partizan na Koševu 3:1, da bi uspješna serija nastavljena osvajanjem boda protiv Hajduka na Poljudu (1:1).

U utakmicu s Veležom, koje je odigrana u četvrtak (dan iza vanrednog kola), a prenosila je Jugoslovenska Radio Televizija, Sarajevo je ušlo kao veliki favorit. Međutim, prvi pogodak postigli su Mostarci: Vladimir Skočajić je iskoristio grešku golmana Slobodana Janjuša i pogodio za 0:1.

Tada je na scenu stupio Safet Sušić koji je neplanirano igrao još jednu polusezonu u bordo dresu: Zbog debakla reprezentacije na Mundijalu u Španiji, "Papetu" nije dozvoljeno da ranije ode u inostranstvo.

Umjesto navijača PSG-a, Sušić je još jednu polusezonu oduševljavao "Pitare" i pokazao svoju klasu protiv Veleža. U kratkom periodu Sušić je s dva gola preokrenuo rezultat (2:1), no do odmara je na 2:2 poravnao Momčilo Vukoje.

U drugom poluvremenu Predrag Pašić je dobio crveni karton i činilo se da će Sarajevo teško do pobjede. No, u finišu Davor Jozić sjajnim udarcem matira slavnog Envera Marića za 3:2, da bi Sušić postavio konačnih 4:2 iz slobodnog udarca pet minuta prije kraja.

Zanimljivo da je Sušić i u prethodnom susretu Sarajeva i Veleža (4:1), u proljeće iste godine, savladao Marića iz slobodnog udarca! Navijači Veleža sigurno ne bi voljeli da se ponovi scenario od prije 37 godina, ali ljubitelji fudbala ne bi imali ništa protiv da na Koševu ponovo vidimo šest golova u duelu velikana bh. fudbala.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije