Umro Edin Sprečo, član šampionske generacije FK Željezničar

Radiosarajevo.ba
Umro Edin Sprečo, član šampionske generacije FK Željezničar
Arhiv / Edin Sprečo

Bivši nogometaš Željezničara Edin Sprečo preminuo je danas u 73. godini života, potvrđeno je za Radiosarajevo.ba iz kluba sa Grbavice.

Sprečo je rođen 19. aprila 1947. godine u Sarajevu.

Ponikao na Grbavici i prošao sve selekcije FK Željezničar, a za prvi tim debitovao već sa 17 godina, postigavši dva gola u tom meču i još tada je bilo jasno da će postati izuzetan fudbaler.

Za tim sa Grbavice odigrao je 234 prvenstvenih susreta i postigao 75 golova. Bio je standardan član postave "Želje" koja je osvojila prvenstvo Jugoslavije 1972. godine.

Karijeru je nastavio u holandskom NAC-u (1975-76), a nastupao je i za francuski Rennes (1977-79). Okončao je bogatu karijeru u drugoligašu Iskri iz Bugojna.

Šampionski tim Želje iz 1972. u kojem je igrao Sprečo - undefined

Foto: FK Željezničar: Šampionski tim Želje iz 1972. u kojem je igrao Sprečo

Odigrao je tri za "A" reprezentaciju Jugoslavije i postigao dva gola. Debitovao je 1. novembra 1967. protiv Holandije (2:1) u Roterdamu, a igrao je i protiv Albanije 12. novembra 1967. u Beogradu (4:0). Od "plavih" se oprostio pogotkom 4. juna 1969. protiv Finske (5:1) u Helsinkiju.

U FK Željezničar je nakon agresije na BiH radio u omladinskoj školi i kao glavni skaut kluba, obilazio terene širom BiH i tražio talentovane nogometaše za tim sa Grbavice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije