Ugostio i Zmajeve: Na današnji dan otvoren je jedan od najvećih europskih stadiona

J. M.
Ugostio i Zmajeve: Na današnji dan otvoren je jedan od najvećih europskih stadiona
Twitter / Westfalen stadion (1974)

Na današnji dan prije 45 godina otvoren je Westfalen stadion, kultni dom Borussije iz Dortmunda, najveći ovakav objekt u Njemačkoj.

Stadion koji danas nosi ime Signal Iduna Park sagrađen je u periodu od 1971. do 1974. godine, za potrebe Borussije ali i Svjetskog fudbalskog prvenstva 1974.

Westfalen stadion (1974) - undefined

Westfalen stadion (1974)

Stadion je prvobitno imao kapacitet 54.000 gledatelja, a gradnja je koštala 31,7 miliona njemačkih maraca. Relativno niska cijena postignuta je izborom sistema montažne paletne gradnje stadiona. Glavni dio troškova izgradnje snosila je Vlada SR Njemačke i pokrajina Sjeverna Rajna-Vestfalija.

Stadion je otvoren 2. aprila 1974. godine prijateljskom utakmicom između Borussije Dortmund i njenog najljućeg rivala Schalkea 04. Zanimljivost: Schalke je ovim gostovanjem želio pomoći finansijski i sportski posrnuloj Borussiji koja je od 1972. do 1976. godine tavorila u 2. Bundesligi.

Westfalen je ostao skoro neizmijenjen do početka '90-ih godina, kada počinje prva obnova. Nakon posljednjeg dotjerivanja stadion ima kapacitet 81.365 mjesta, a može se pohvaliti s četiri zvjezdice po UEFA kriterijima. 

Južna tribina, legendarni "Gelbe Wand" (žuti zid), s 24.454 mjesta je najveća stajaća tribina u europskom fudbalu.

Na Westfalen stadionu odigrane su mnoge velike utakmice među kojima treba izdvojiti duele koji su odlučivali o finalisti Svjetskog prvenstva: Holandija – Brazil 2:0 (1974) i Njemačka – Italija 0:2 (2006).

Signal Iduna Park - undefined

Signal Iduna Park (Wikipedia)

Stadion u Dortmundu bio je domaćin i najuzbudljivijeg europskog klupskog finala u historiji – utakmice Liverpoola i Alavesa (5:4) za pehar u Kupu UEFA 2001. godine.

Na najvećem njemačkom stadionu igrala je i reprezentracija BiH. "Zmajevi" su 28. februara 2006. godine remizirali 2:2 u prijateljskoj utakmici s reprezentacijom Japana.

Nepune dvije decenije ranije – 21. oktobra 1987. godine – na "starom" Westfalenu gostovao je mostarski Velež u prvoj utakmici 2. kola Kupa UEFA i izgubio od Borussije 0:2.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije