UEFA razmatra uvođenje "NBA sistema": Šta to donosi klubovima iz BiH

Radiosarajevo.ba
UEFA razmatra uvođenje "NBA sistema": Šta to donosi klubovima iz BiH
Foto: EPA / Trofej Lige prvaka

Nakon što nije prošao prijedlog UEFA-e o elitnom takmičenju za bogate klubove, što bi fudbal u Europi u potpunosti uništilo, ova organizacija sa sjedištem u Nyonu uzela je u razmatranje novi prijedlog takmičenja.

Čini se da su moćnici europskog fudbala odlučili da promijene format takmičenja u Ligi prvaka i Europskoj ligi, a Corriere della Sera javlja da u Nyonu razmatraju uvošenje američkog modela poput onih u NBA i NFL takmičenjima.

Igralo bi se po geografskim zonama. Liga prvaka bi bila podijeljena u četiri grupe sa po osam klubova, a igrali bi se playoff, playout, a prvih šest osiguralo bi nastup u Ligi prvaka i naredne sezone. Samo osam klubova moglo bi izboriti plasman kroz nacionalna prvenstva naredne sezone.

To bi pratila Europska liga 1 sa 32 ekipe, te Europa liga 2 sa 64 ekipe. Sve bi bilo podijeljeno u geografske zone "Sjever", "Jug", "Istok" i "Zapad". Ekipe koje se plasiraju iz svojih regiona takmičile bi se u nokaut fazi kako bi se odlučilo ko će izboriti plasman u grupe.

Utakmice bi se sigurno igrale vikendom, a to je nešto čemu se već godinama europski klubovi i lige protive. FIFA bi bila prisiljena da smanji broj pauza na tri. Američki klubovi su podijeljeni u konferencije zbog velikih udaljenosti između gradova istočne i zapadne obale.

Za klubove iz Bosne i Hercegovine ovo bi možda donijelo više europskih utakmica, ali bi plasman u Ligu prvaka sasvim sigurno ostao teška, ako ne i nemoguća misija. Bez obzira na format takmičenja za plasman među najbolje ovdje su potrebne brojne reforme. Potrebno je uvesti mnogo zakona, osigurati finansije, a prije svega riješiti infrastrukturne probleme. 

Puno će još vode proteći i Miljackom i Neretvom, Bosnom i Vrbasom prije nego neki naš klub dođe do prilike da zaigra s najboljim, a u 21 sat na centru nekog našeg stadiona zaviori platno u obliku lopte sa zvijezdama na sebi. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije