UEFA odobrila treće klupsko takmičenje: Prilika za slabije

AA
UEFA odobrila treće klupsko takmičenje: Prilika za slabije
Foto: EPA / Ilustracija

Izvršni komitet Evropske fudbalske organizacije (UEFA) odobrio je formiranje trećeg klupskog evropskog takmičenja koje će se igrati od sezone 2021./2022.

“Inkluzivno takmičenje podrazumijeva više mečeva za više klubova i više asocijacija“, kazao je predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin na današnjem sastanku u Dublinu.

Nakon Lige prvaka i Evropa lige, novo evropsko klupsko takmičenje, radnog naziva EUL2, će okupiti 32 kluba u grupnoj fazi.

Mečevi će se igrati u termini četvrtkom, a takmičenje će biti po istom sistemu kao i elitniji rang Evropa lige i Lige prvaka.

Novo takmičenje će publici ponuditi još 141 evropski duel u sezoni, baš kao i Evropa liga.

Pobjednik novog takmičenja će osigurati nastup u Evropa ligi naredne sezone.

Finalni mečevi novog takmičenja, Evropa lige i Lige prvaka igrat će se iste sedmice i to hronološki u terminima srijeda, četvrtak i subota.

Klubovi iz svih zemalja članica UEFA-e imaju prava nastupa u novom takmičenju koje će omogućiti izlazak na evropsku scenu i klubovima iz nacionalnih liga koje su teže dolazile do plasmana u dva jača evropska takmičenja.

Detalji i nazivi, raspodjela zarade, sistem solidarnosti, koeficijenti i komercijalne strategije će biti kompletirani naredne godine.

Novo takmičenje ništa ne mijenja u formatu takmičenja kada je riječ o Ligi prvaka i Evropa ligi.

Trećeplasirani u grupi u prvoj fazi Lige prvaka će i dalje seliti u Evropa ligu, dok će trećeplasirani u grupama Evropa lige nastupe na evropskoj sceni nastavljati prelaskom u novo takmičenje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije