UEFA Liga nacija: Format novog reprezentativnog nogometnog takmičenja

Radiosarajevo.ba
UEFA Liga nacija: Format novog reprezentativnog nogometnog takmičenja
U Lausanni će u srijedu u podne biti obavljeno žrijebanje grupa za Ligu nacija. Novo UEFA-ino takmičenje zamijenit će prijateljske susrete, a 55 europskih nogometnih reprezentacija podijeljeno je u četiri Lige.

Liga A: Njemačka, Portugal, Belgija, Španija (u žrijebu u Lausanni bit će u šeširu 1), Francuska, Engleska, Švicarska, Italija (šešir 2), Poljska, Island, Hrvatska i Holandija (šešir 3).

Liga B: Austrija, Vels, Rusija i Slovačka (šešir 1), BiH, Švedska, Ukrajina i Irska (šešir 2), Sjeverna Irska, Danska, Češka i Turska (šešir 3). 

Liga C: Mađarska, Rumunija, Škotska, Slovenija (1), Grčka, Srbija, Albanija, Norveška (2), Crna Gora, Izrael, Bugarska, Finska (3), Kipar, Estonija, Litvanija (4).

Liga D: Azerbejdžan, Makedonija, Bjelorusija, Gruzija (1), Armenija, Latvija, Farska Ostrva, Luksemburg (2), Kazahstan, Moldavija, Lihtenštajn, Malta (3), Andora, Kosovo, San Marino, Gibraltar (4).

liga_nacija_04.jpg - undefined

UEFA

Ekipe u svakoj ligi bit će raspoređene u četiri grupe s po tri ili četiri reprezentacije.

Pobjednici grupa plasirat će se u višu ligu (iz B u A, iz C u B, iz D u C), dok će najslabije plasirane reprezentacije ispasti u niži rang (iz A u B, iz B u C, iz C u D).

Četiri pobjednika A-grupa igrat će finalni turnir za šampiona UEFA Lige nacija u junu 2019. godine. Pobjednici grupa (A, B, C, D) imat će priliku da u martu 2020. godine, kroz baraž, izbore plasman za Europsko prvenstvo 2020. godine, naravno ako to ne uspiju kroz regularne kvalifikacije.

uefa-nation-league_04.jpg - undefined

UEFA

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije