UEFA dijeli šakom i kapom: Dinamo i Zvezda bogatiji za više od 20 miliona eura

Radiosarajevo.ba
UEFA dijeli šakom i kapom: Dinamo i Zvezda bogatiji za više od 20 miliona eura
Foto: Anadolija / FK Crvena zvezda

Bayern (82 miliona eura), Barcelona (81), Juventus (80), Manchester City (78), Liverpool (76) od ove su sezone Lige prvaka zasad zaradili uvjerljivo najviše od svih klubova.

UEFA iz godine u godinu povećava budžet kojim nagrađuje sudjelovanje klubova u svom takmičenju, a sve kako bi izbjegla stvaranje Superlige, piše Scsport.

Svakim povećanjem budžeta, bogati klubovi zarade još malo više novca igrajući Ligu prvaka pa su tako spomenuti klubovi već nakon grupne faze blizu zarade od 100 miliona eura.

U odnosu na iznos koji se dodjeljivao klubovima u prethodnom ciklusu (2017./2018. – 2018./2019.), sada se radi o čak 54 posto više novca, fond od 1,2 milijarde eura porastao je na 1,9.

Fond uključuje fiksni iznos za učešće u grupnoj fazi, bonus za nastupe, ovisno o količini pobjeda i remija, iznos od TV prava te onaj definiran snagom UEFA-inog koeficijenta određenih klubova.

Klubovi u sezoni 2019./2020. na temelju svojih nastupa mogu osvojiti fiksnih 15,2 miliona za nastup u grupnoj fazi, 2,7 miliona za svaku pobjedu, 900.000 za remi, 9,5oza nastup u osmini finala, 10,5 za četvrtfinale, 12 za polufinale, 15 za finale i 19 pobjedniku.

Dakle, bez zarade od TV prava i UEFA-inih koeficijenata, klubovi ove sezone u Ligi prvaka mogu osvojiti maksimalno 82,5 miliona eura.

Ono što se razlikuje u odnosu na ranije cikluse jest činjenica da je udio novca od TV prava bitno bolji i ide u korist UEFA-inog koeficijenta, što znači da najveći dio kolača dijele najbogatiji klubovi.

Naime, UEFA-in koeficijent određuje se prema nastupima klubova u evropskim takmičenjima u posljednjih 10 godina, s posebnim bonusima za osvajanje UEFA-inih turnira.

Budući da su španski klubovi vršili neviđenu dominaciju u Ligi prvaka i Evropskoj ligi u posljednjoj deceniji, ne treba čuditi da su Real Madrid (1.), Barcelona (2.) i Atletico Madrid (4.) na samom vrhu.

Posljedica promijenjenog sistema raspodjele novaca vidljiva je na primjeru Atalante i Intera. Atalanta se plasirala u osminu finala i zasad osvojila 40 miliona, dok je Inter osvojio milion više unatoč tome što je ispao u grupnoj fazi.

Što se tiče ekipa iz našeg regiona, zagrebački Dinamo je svoju ovogodišnju evropsku avanturu završio s 27,8 miliona eura u džepu; manje su osvojili samo Genk (25), Lokomotiv (24,9), beogradska Crvena zvezda (20,4) i praška Slavia (18,2).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije