Uspjeh koji morate čestitati Edinu Džeki

N. K.
Uspjeh koji morate čestitati Edinu Džeki
EPA / Edin Džeko
Bh. reprezentativni napadač Edin Džeko, već sada je najavio sjajnu sezonu u dresu Rome.

Nakon derbija kola između Rome i Intera, u Italiji se najviše priča o sjajnom Edinu Džeki.

Naš napadač, koji je prošle sezone bio pod snažnim kritikama navijača, ali i struke, imao je fenomenalnu utakmicu i tako je samo potvrdio fantastičan ulazak u novu sezonu. S pet pogodaka u sedam odigranih kola je u samom vrhu liste najboljih strijelaca u Serie A, odmah iza Icardija, Higuaina i Bacce.

Edin_Dzeko_Statistika.JPG - U sjajnoj formi: Džeko među najbolje ocjenjenim igračima u Evropi

Štoviše, ovo je drugi najbolji početak sezone u karijeri našeg kapitena, a  bolje je krenuo samo u sezoni 2010/2011 kada je u prvih pet kola u Bundesligi u dresu Wolfsburga postigao pet pogodaka.

Prema portalu whoscored.com, Džeko se nalazi na osmom mjestu najbolje ocijenjenih igrača sa ocjenom 8.02 u “ligama petice”!

Najbolje ocijenjeni igrač trenutno je Son Heung-Min iz Tottenhama, dok je na drugom mjestu Neymar.

Također, Džeko je do sada uputio najviše udaraca u aktuelnoj sezoni u ligama petice, odnosno ukupno 40 udaraca, dva više od napadača Manchester Uniteda Zlatana Ibrahimovića. 

Edin_Dzeko_Statistika2.JPG - U sjajnoj formi: Džeko među najbolje ocjenjenim igračima u Evropi

Na pitanje novinara nakon utakmice sa Interom odgovorio je kratko: “Moram ostati hladne glave i postizati još golova. Dobro se osjećam i to se vidi”, te dodao kako će u sljedećim utakmicama biti "loš momak" i malo okrutniji na terenu.

“Spreman sam da budem “loš momak”i okrutniji na utakmicama jer tako želi trener Spalleti. Slijedi mala pauza i nadam se da ćemo u narednim utakmicama biti još bolji“, dodao je.

Italijanski mediji ističu da je nekoliko razloga za to, a najvažniji je saradnja s poznatim italijanskim nutricionistom Guidom Rillom koji je za Džeku napravio poseban plan prehrane, s najboljom kombinacijom proteina, ugljikohidrata i masti. Time mu je poboljšana snaga, a usporedno s time i Luciano Spalletti mu je namijenio nešto drugačiju ulogu na terenu.

Edin Džeko sada više pomaže i svojoj obrani, ne koncentrira se samo na napad, a kada je u napadu, puno je ubojitiji i sigurniji i odmah više i zabija.

Važan detalj je i ekipa koja Džeki pruža neizmjernu podršku, te je tako u sjajnim odnosima sa svima u svlačionici, a posebno s Danieleom de Rossijem koji ga je dosta kontroverzno branio pred navijačima, ali i Strootmanom i Tottijem.

Edin_Dzeko_Statistika1.JPG - U sjajnoj formi: Džeko među najbolje ocjenjenim igračima u Evropi

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije