U gradu na Miljacki samo danas možete uživati u dva SFF-a

F. Z.
U gradu na Miljacki samo danas možete uživati u dva SFF-a
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Krovovi Sarajeva

"Skupio se sav komšiluk i pola rodbine, ono pola nije moglo, nije moglo od muke..."

U Sarajevu se u petak skupio sav komšiluk, došli su susjedi iz Hrvatske i Srbije, ali i drugih država Europe da uživaju u Sarajevo Film Festivalu. Skupilo se i "pola rodbine", jer je u gradu veliki broj dijaspore, a osim u odličnim filmovima u gradu na Miljacki svi uživaju i u odličnom provodu.

Sarajevo Film Festival i ove godine opravdava sva očekivanja, grad živi punom parom, ulice su nakrcane ljudima, festivalska groznica trese grad i lijepo je vidjeti da grad živi i diše punim plućima. U večernjim satima u pojedinim dijelovima grada možete doživjeti i karnevalsku atmosferu. Različite modne i odjevne kombinacije, lijepi i mladi ljudi oboje ulicu Branilaca Sarajeva u kojoj je smješteno i središte Sarajevo Film Festivala. Nedostaju samo bubnjevi, trube i rasplesana kolona koja će sambom "opiti" prisutne. Nekome se možda to ne sviđa, nekome drugome sviđa, ali jedno je nepobitno, kakvo god naše mišljenje o tome bilo - Sarajevo tih osam dana živi i to su sasvim jasno opipljive činjenice.

Groznica će nastaviti da trese Sarajevo i danas, ali ćemo u gradu podno Trebevića imati još jedan festival - Sarajevo Football Festival. I bit će i bubnjeva i truba, a ko zna, možda nas iznenade pa vidimo i malo sambe na terenu. Kada se u 20 sati i 15 minuta zakotrlja lopta sa cetnra travnjaka stadiona Grbavica na trenutak ćemo zaboraviti filmski i uživat ćemo u dva sata fudbalskog spektakla, pa se vratiti na dobar provod, karnevalsku atmosferu, a moguće je da nakon utakmice "ono pola" s početka priče iz pjesme Zabranjenog pušenja "neće moći od muke".

Koje pola i u kojem pravcu će otići najveća utakmica koju bosanskohercegovački fudbal ima i koja nas bar po ambijentu, tradiciji, rivalstvu i veličini dva kluba podsjeti da smo i mi na toj nekoj fudbalskoj mapi Europe, nikako ne možemo znati. Jer, upravo je to čar derbija. Mogu jedni biti u Kantonu (Liga Kantona Sarajevo), a drugi u Europi (UEFA), pa da ovi iz kantona pobjede nekom "frljokom" u devedesetoj.

Ako pogledamo stanje u dva kluba i situaciju u kojoj se sarajevski rivali nalaze, te činjenicu da Plavi igraju na svom terenu, onda ulogu blagog favorita mora preuzeti Željezničar. Tako misle i kladionice, a BET 365 je pobjedu Željezničara odlučio "nagraditi" kvotom 2.20, remi kvotom 3.00, a pobjedu Sarajeva kvotom 3.10. Ma šalimo se, kakve kvote i prognoze. Derbi je.

Kvote, forma, pozicija na tabeli, sve je to potpuno nebitno kada dođe derbi i kada lopta krene s centra. Sve stane u tih 90 minuta i bitno je samo ko je u tom trenutku više motiviran i ima više, znate već čega, da ostvari trijumf. Svjesni su toga i treneri dva tima, Milomir Odović i Husref Musemić. Teško i da postoji neko kompetentniji od ove dvojice fudbalskih veličina grada Sarajeva da bolje poznaje veličinu, važnost i čar utakmice koja se već 70 godina igra na lijevoj i desnoj obali Miljacke.

Fudbal u Bosni i Hercegovini možda jeste u hendeku, provaliji, ambisu, nazovite to kako vam drago. Svi ostali uistinu idu krupnim koracima naprijed, dok mi i dalje tapkamo u mjestu, a nekad uslijed previše tapkanja i pomjeranja tla propadnemo i stepenicu niže. Raji možda i jeste pritužilo da gleda "reprize" iz godine u godinu... Nije možda, raji je pritužilo, ali obrni-okreni kakvi god da su - naši su. Drugih nemamo, ove svoje volimo, takvi su kakvi su, svanut će i nama jednog dana. Ljudi, danas je derbi, danas uživamo, danas i samo danas treba da važi ona - Nek' komšiji crkne krava. Danas ćemo se podijeliti, pa poslije zajedno na after - kome bude do aftera.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije