The Guardian: "Od rata do Vincenta Tana - historija koja je oblikovala FK Sarajevo"

Radiosarajevo.ba
The Guardian: "Od rata do Vincenta Tana - historija koja je oblikovala FK Sarajevo"
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Slavlje na Koševu i pehar

Britanski list, The Guardian, donio je danas priču o FK Sarajevo, povodom večerašnjeg meča koji Bordo tim igra sa škotskim gigantom Celticom na stadionu "Asim Ferhatović Hase".

U tekstu koji je objavljen, The Guardian ističe kako će navijači Celtica imati priliku da upoznaju novu kulturu, probaju odličnu hranu, te popiju za njihove standarde jeftino pivo.

Također, ono što je veoma važno za sve Škote koji su došli u glavni bh. grad, jeste to da će moći upoznati sudbinu Sarajeva, koji za mnoge od njih nije "normalan" grad.

Dok navijači Celtica budu išli prema stadionu "Asim Ferhatović Hase", imat će priliku da na nekoliko mjesta vide simbole stradanja u Sarajevu tokom ratnih dešavanja.

"Prošlo je 24 godine od završetka rata, ali mnoge rane još uvijek nisu zaliječene. Rat je promijeni percepciju života u Sarajevu, kao i u ostatku BiH, tako da se vrijeme dijeli na ono prije rata i ono poslije ratnih razaranja", piše The Guardian.

Ugledni britanski list, istakao je kako je Bordo klub prije rata bio član jedne od jačih evropskih nogometnih liga, te kako je istu osvajao dva puta.

"FK Sarajevo je prvi klub u BiH koji je ušao u vlasništvo jednog čovjeka. Vincent Tan je preuzeo većinsku vlasničku strukturu 2013. godine i do sada je uložio 10 miliona eura, ali to je nedovoljno da Bordo klub postane dominantan u nogometnoj ligi BiH", ističu iz britanskog lista.

Također, napisali su kako je Tan ove godine prodao 60% svoje vlasničke strukture biznismenu iz Vijetnama Nguyen Hoai Namu.

Kako su napisali, veoma je teško očekivati da Sarajevo može proći dalje protiv Celtica, ali da će sigurno pružiti jak otpor na Koševu.

"FK Sarajevo je najorganizovaniji klub u BiH, ali to je još uvijek daleko od evropskih nogometnih standarda", zaključili su u britanskom listu The Guardian.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije