Sve što trebate znati o Ligi prvaka: Ko su favoriti, koliko se dijeli novca...

Fena
Sve što trebate znati o Ligi prvaka: Ko su favoriti, koliko se dijeli novca...
Foto: EPA-EFE / Liverpool prvak Europe

Nova sezona nogometne Lige prvaka počinje večeras. Za titulu elitnog klupskog evropskog takmičenja borit će se 32 kluba, podijeljena u osam grupa sa po četiri ekipe. Naslov brane nogometaši Liverpoola.  

U novoj sezoni Lige prvaka Bosna i Hercegovna imat će četiri igrača - Miralema Pjanića u Juventusu, Amera Gojaka i Izeta Hajrovića iz zagrebačkom Dinamu, te Smaila Prevljaka u redovima austrijskog Salzburga.

Loše vijesti za Juventus: Pjanić propušta meč sa Atletico Madridom

Utakmica prvog kola grupe "D" UEFA Lige prvaka Atletico - Juventus igra se u srijedu, 18. septembra, od 21 sat na stadionu "Wanda Metropolitano" u Madridu.

Grupe Lige prvaka: 

A-grupa: Paris Saint-Germain (Fra), Real Madrid (Špa), Club Brugge (Bel), Galatasaray (Tur)
B-grupa: Bayern (Njem), Tottenham (Eng), Olympiacos (Grč), Crvena zvezda (Srb)
C-grupa: Manchester City (Eng), Shakhtar Donetsk (Ukr), Dinamo Zagreb (Hrv), Atalanta (Ita)
D-grupa: Juventus (Ita), Atlético (Špa), Leverkusen (Njem), Lokomotiva Moskva (Rus)
E-grupa: Liverpool (Eng), Napoli (Ita), Salzburg (Aus), Genk (Bel) 
F-grupa: Barcelona (Špa), Dortmund (Njem), Inter (Ita), Slavia Prag (Češ)
G-grupa: Zenit (Rus), Benfica (Por), Lyon (Fra), Leipzig (Njem) 
H-grupa: Chelsea (Eng), Ajax (Hol), Valencia (Špa), Lille (Fra)

Grupna faza Lige prvaka traje do 11. decembra. Finale Lige prvaka biće odigrano 30. maja 2020. godine na stadionu Ataturk u Istanbulu.

Na kladionicama naviše šanse za novu titulu daju se Manchester Cityju i Barceloni, branitelj naslova Liverpool je na trećem mjstu, a zatim slijede Real Madrid, PSG, Juventus i Bayern.

Gojak: U avionu smo svi skupa pjevali Halidov hit "Vraćam se majci u Bosnu..."!

Dinamo će po sedmu godinu igrati u grupnoj fazi Lige prvaka. Nogometaši zagrebačkog tima su se ovoga puta uzdignute glave vratili iz Norveške, nakon što su odigrali 1:1 protiv Rosenborga u uzvratu play-offa za grupnu fazu. Dinamo je u Trondheimu uspio sačuvati maksimirskih 2:0 i plasirati se u najelitnije europsko takmičenje.

Najviše titula evropskog klupskog prvaka do sada je osvojio Real Madrid - 13, Milan je slavio sedam puta, Liverpool šest, Bayern München i Barcelona po pet, Ajax četiri itd. Titule je do sada osvojio 21 klub.

UEFA objavila: Evo koliko su klubovi trošili u ljetnom prelaznom roku

Evropska nogometna federacija (UEFA) objavila je da je ovogodišnji ljetni prijelazni rok bio rekordan. Klubovi koji su nastupali u Ligi prvaka i Evropskoj ligi potrošili su 29 posto više novca nego godinu ranije, a 19 posto više u odnosu na rekordnu 2017. godinu. Ukupno je potrošeno 3,98 milijardi eura.

Iz bogatog fonda novčanih nagrada UEFA je već izdvojila 15,25 miliona eura za klubove koji su se probili u grupnu fazu takmičenja. Pojedničana pobjede u grupi svakom klubu će donijeti po 2,7 miliona eura, a nerješen rezultat po 900.000 eura. Plasman  u osminu finala vrijedan je 9,5 miliona, četvrtfinale 10,5 miliona, polufinale 12 miliona, a nastup u finalu 15 miliona. Pobjednik Lige prvaka će dobiti 19 miliona eura. Najbolji klub u novoj sezoni maksimalno bi mogao inkasirati čak 82,5 miliona eura. 

Prvi veliki derbi na startu sezone u srijedu će u Parizu odigrati PSG i Real Madrid, a još se izdvajaju dueli Napolija i Liverpoola, Borussije i Barcelone te Atletico Madrida i Juventisa. Hrvatski prvak Dinamo u Zagrebu će ugostiti Atalantu, dok Crvenu zvezdu na Alianz Areni očekuje težak strat protiv Bayerna.      

Parovi 1. kola Lige prvaka:

utorak, 17. septembra:

Inter - Slavia Prag (18:55 sati)
Lyon - Zenit (18.55)
Ajax - Lille (21)
Benfica - Leipzig (21)
Borussia Dortmund - Barcelona (21)
Chelsea - Valencia (21)
Napoli - Liverpool (21)
Salzburg - Genk (21)

srijeda, 18. septembra:

Club Brugge - Galatasaray
Olympiakos - Tottenham
Atlletico Madrid - Juventus
Bayer Leverkusen - Lokomotiva 
Bayern - Crvena zvezda
Dinamo Zagreb - Atalanta
PSG - Real Madrid
Shakhtar - Manchester City

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije