Vatreni: Rakitić bez diplome, Mandžukić je keramičar, a Modrić...

Radiosarajevo.ba
Vatreni: Rakitić bez diplome, Mandžukić je keramičar, a Modrić...
Twitter / Rakitić i Modrić
Vatreni su u centru pažnje, ne samo regionalnih, nego i svjetskih medija.

Hrvatska nogometna reprezentacija protiv Engleske sutra igra veliko polufinale Svjetskog nogometnog prvenstva 2018. O njima se piše nadugo i naširoko, a portal 24.sata.hr objavio je zanimljivu priču koja govori o tome čime bi se fudbaleri hrvatske reprezentacije bavili da nisu krenuli putem fudbala. 

Svi ih znamo kao uspješne nogometaše sa zavidnim sportskim karijerama, ali malo ko zna što su hrvatski reprezentativci zapravo po zanimanju. Gotovo svi su se u potpunosti fokusirali na ono u čemu su najbolji - nogomet, a obrazovanje su stavili u drugi plan. Neki su čak pokušali uskladiti fakultetske obveze s nogometnim, ali se to pokazalo gotovo nemogućim. No, to ni malo ne čudi budući da njihov posao podrazumijeva potpunu posvećenost i spremnost.

U nastavku pročitajte koje su škole završili nogometaši:

Marko Pjaca i Tin Jedvaj završili su Športsku gimnaziju, dok je njihov saigrač Andrej Kramarić završio matematičku gimnaziju u Zagrebu, tačnije MIOC. Kramarić je nakon gimnazije upisao Ekonomski fakultet u Zagrebu, ali je nakon prve godine zbog nogometnih obveza odlučio zamrznuti studij. Mateo Kovačić i Milan Badelj su, pak, završili privatnu gimnaziju.

Splićanin Ivan Strinić završio je Ekonomsko-birotehničku školu u svom rodnom gradu. Nakon toga odlučio se u potpunosti posvetiti samo nogometnoj karijeri.Detalj sa meča Hrvatska - Danska na Mundijalu u Rusiji - undefined

Twitter: Detalj sa meča Hrvatska - Danska na Mundijalu u Rusiji

Ivan Rakitić započeo je srednjoškolsko obrazovanje u Građevinskoj školi, ali sa samo 15 godina ju je napustio. Shvatio je kako neće moći uskladiti treninge i nastavu, a kako je bio veoma siguran u svoj nogometni uspjeh, prevagnuli su treninzi i nogometna karijera. Roditelji su ga podržali u toj odluci.

Poznato je samo da je 26-godišnji Riječanin Šime Vrsaljko završio Prometnu školu.

Šibenčanin Duje Ćaleta-Car upisao je Tehničku školu u Šibeniku, ali nakon dva razreda odlučio ju je napustiti. Razlog? Nogometne obaveze, naravno! Tačnije, preseljenje u austrijski Salzburg.

Zamislite da dođeš u trgovinu i zatekneš Josipa Pivarića kako radi kao komercijalist! Prema njegovoj srednjoškolskoj diplomi to ne bi bilo ni malo čudno s obzirom na to da je završio baš taj smjer u Srednjoj trgovačkoj školi. Nakon srednje škole, Pivarić je upisao i Kineziološki fakultet, no nije poznato je li ga završio.

Umjesto u dresu, Marija Mandžukića i Dejana Lovrena mogle smo gledati u radnim odijelima - samo da su se zaposlili u struci! Mandžukića bismo tako mogle pozvati kada odlučimo promijeniti keramičke pločice, budući da je završio srednju školu za keramičara-oblagača, a Lovren bi zasukao rukave kada su u pitanju elektroinstalacije jer je završio srednju školu upravo za elektroinstalatera.

Dva najiskusnija hrvatska nogometna reprezentativca dijele i jednako zanimanje prema srednjoj školi. Vedran Ćorluka i Luka Modrić završili su Srednju ugostiteljsku školu i tako stekli zanimanje konobara. Pokušajte samo zamisliti da vas ova dva nogometna veterana poslužuju u kafiću?

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije