Na današnji dan: Wolfsburg "na bosanski pogon" postao prvak Bundeslige

J. M.
Na današnji dan: Wolfsburg "na bosanski pogon" postao prvak Bundeslige
U ponedjeljak navečer navijači Wolfsburga grizli su nokte gledajući još jednu tešku utakmicu. Njihovi ljubimci su drugu sezonu uzastopnu uspjeli izboriti opstanak u Bundesligi kroz utakmice "baraža", ovaj put protiv Holstein Kiela.

A prije devet godina sve je bilo drugačije… Posljednje kolo Bundeslige, 23. maj 2009. godine. Wolfsburg je dočekao Werdera kao lider na tabeli, s dva boda više od Bayerna. Kako su "vukovi" imali znatno bolju gol-razliku od najslavnijeg njemačkog kluba za titulu im je bio dovoljan i remi u posljednjem kolu.

No, ekipa koju su predvodili bh. reprezentativci Edin Džeko i Zvjezdan Misimović nije se bavila kalkulacijama. Od samog početka redali su se napadi Wolfsburga prema golu Werdera da bi Misimović već u 6. minuti savladao Wiesea za 1:0.

Nastavak utakmice protekao je u potpunoj dominaciji Wolfsburga, a 16 minuta prije kraja u listu strijelaca upisao se i Džeko za konačnih 5:1.

Kada je sudija Thorsten Kinhöfer odsvirao kraj utakmice nastalo je neopisvo slavlje fudbalera Wolfsburga i 30.000 navijača na Volkswagen Areni.

Wolfsburg je prvi put u historiji postao prvak Njemačke, a najzaslužniji za uspjeh bili su bh. reprezentativci Edin Džeko i Zvjezdan Misimović.

Džeko je postigao 26 golova i imao 10 asistencija, dok je Miske sedam puta zatresao protivničke mreže i upisao čak 20 asistencija. Bh. reprezentativci su, zajedno s Brazilcem Grafiteom (28 golova), činili magični trio koji je harao terenima Bundeslige.

Misimović, Džeko, Grafite - undefined

Misimović, Džeko, Grafite

Nažalost, bajka je kratko trajala: Wolfsburg je odmah napustio tvorac senzacije – trener Felix Magath – a potom su otišli i Misimović (u augustu 2010.), Džeko (u januaru 2011.), i Grafite (u junu 2011.). Ostalo je samo sjećanje na čudo iz Wolfsburga u sezoni 2008-2009.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije