Sprema se revolucionarna promjena: Premijera već na Euru sljedeće godine?

Radiosarajevo.ba
Sprema se revolucionarna promjena: Premijera već na Euru sljedeće godine?
Foto: Sky Sports / Premijera već na Euru sljedeće godine?

Na Europskom nogometnom prvenstvu koje se igra naredne godine, i za koji Bosna i Hercegovina još nije izborila vizu, testirat će se privremene zamjene nogometaša za koje se sumnja da su pretrpjeli potres mozga.

Međunarodni odbor nogometnih saveza (IFAB) došao je na tu ideju po uzoru na ragbi, u kojem se u slučaju sumnje na povrede glave igrač udaljava s terena, a drugi ga mijenja dok on ne dobije zeleno svjetlo od ljekara za povratak, saznaje Sky Sports, prenosi Slobodna Dalmacija. 

Međunarodno udruženje profesionalnih nogometaša (FIFPRO) podržalo je tu ideju, kao i UEFA, a organizacije su u oktobru uputile zajednički apel pozivajuću upravo na ovakve promjene.

O predloženim promjenama raspravljat će se sljedećeg utorka na godišnjem sastanku IFAB-a u Belfastu te će se na glasanje staviti 29. februara.

Ako se izglasaju, nova pravila stupit će na snagu 1. juna 2020. godine, što znači da će Europsko prvenstvo biti prvo takmičenje na kojem će se one implementirati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije