Split pod opsadom: Ovako nije bilo otkako je Tito došao otvoriti Mediteranske igre

Radiosarajevo.ba
Split pod opsadom: Ovako nije bilo otkako je Tito došao otvoriti Mediteranske igre
Foto: Igor Soban/Pixsell / Split je pod policijskom opsadom kao da je najavljen teroristički napad

Dugo se očekivala utakmica hrvatske reprezentacije na Poljudu, ali niko nije očekivao ovakvu histeriju. Split je pod policijskom opsadom kao da je najavljen teroristički napad: čak dva dana prije susreta s Mađarskom u Marmontovoj zaustavljaju i legitimiraju građane koji nose - ruksake i kapuljače!

Kako je jedno i drugo već godinama u modi i nužno ne predstavljaju navijačke rekvizite, dobro razmislite prije nego izađete na ulicu. Ako vas zaustavljaju dva dana prije, na dan utakmice će vas preventivno privoditi.

Za neviđenu atmosferu pripremaju se sve raspoložive snage, a posebno zrakoplovstvo. Poljud i okolicu nadlijetat će helikopteri, a spremne su i antiodron puške. Golubovi, oprez, moglo bi letit perje, piše Slobodna Dalmacija!

Navijački neredi u Splitu uoči duela Hrvatske i Mađarske, šest osoba privedeno

Jedan je mađarski navijač u srijedu navečer primljen u splitsku bolnicu dok je šest osoba privedeno u policiju, nakon što je u kasnijim večernjim satima u gradskoj četvrti Gripe došlo do tučnjave između dvije skupine navijača. Kako se doznaje iz splitske policije, među privedenim navijačima je i jedan Mađar.

Premda su Split i okolica srdačno prihvatili konačnu milost da im se u hrvatskoj vicemetropoli ukaže hrvatska reprezentacija, pa su karte planule učas, a ni na vidiku nema nekakvih diverzantskih najava, jake snage organa reda pobrinule su se za dizanje tenzija na maksimum, čak za trideset posto će biti jača presija nego za vrijeme utamice najvećeg rizika, derbija Hajduka i Dinama.

Proboj na tribinu

Bit će to događaj na visokoj razini: u svečanoj loži očekuje se kompletan državni vrh, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, premijer Andrej Plenković i svi ministri, dođe li još i predsjednik Sabora, moći ćemo kazati da je Split konačno glavni. Na utakmicu bi navodno trebao doći i mađarski premijer Viktor Orban.

Prema sigurnosnoj zapovijedi, cijeli Hajduk, ne samo momčad, nego i uredski zaposlenici, premješteni su s Poljuda na rezervne položaje preko mora, na Brač. Ovog puta ne na Vis, nego na Brač. Mlađi uzrasti će na druge lokacije po Dalmaciji, po šumama i gorama.

Sukob navijača i haos na ulicama Splita: Mađar završio u bolnici, ima i privedenih

Kasno, iza 22 sata, u splitskom kvartu Gripe dogodila se tučnjava između navijača iz Mađarske i momaka iz Splita. Sve se to dogodilo unatoč policijskoj pratnji mađarskih navijača koji su se prošetali do Bačvica. Strka i buka taj je mirni splitski kvart razbudila, a bilo je i povrijeđenih, ostao je ležati jedna mađarski navijač, javljaju hrvatski mediji.

Najavljena su dva, na nekim mjestima oko stadiona i tri prstena kontrole, ući se može samo uz dodatne dokumente, a ime na karti u slučaju nevolje morat će se promijeniti do 48 sati uoči susreta - ali samo unutar porodice.

Stoga dobro pazite da u četvrtak za obid jedete provjerenu hranu i svi različitu jer stisne li vas sve proliv - ode lova koju ste dali za karte u vitar. Odnosno u školjku. Ali ne poljudsku, nego keramičku.

Koga uhvate da karta nije njegova, bit će zaustavljen u pokušaju 'proboja na tribinu', ali neće snositi neke druge sankcije, ne, neće na robiju.

Policijske snage danima nadziru hotel "Le Meridien Lav" u Podstrani, gdje su smješteni "vatreni", a jednakom pažnjom bit će nadzirani i mađarski gosti.

Hiljadu i petsto policajaca i petsto redara je angažirano! Osim pojačane kontrole, sve što se događa na stadionu i prilaznim pravcima snimat će kamere, a promet će od poslijepodneva na svim prilaznim cestama biti blokiran.

Kažu znalci koji se sjećaju kako ovakve opsade grada nije bilo ravno četrdeset godina, otkad je Josip Broz došao otvoriti Mediteranske igre. Lijepo je da se obljetnice poštuju i da se iz prve ruke vidi što je mediteranska gostoljubivost.

Kad sve to čuješ i vidiš, naravno da te uhvati nervoza, ne znaš treba li danas očekivati i izlaz oklopnjaka na ulice, premještaj ratne flote u spinutsku lučicu, razmještaj haubica...

Dan za pamćenje

Nekako, sve to izgleda kao preventivno - dizanje tlaka. Uoči susreta najavljivalo se veliko pomirenje HNS-a i Hajduka uz posredništvo gradskih vlasti. Ništa od toga, mir će očito čuvati pendreci, letjelice i bojna kola. Bombe, rašpe, livorveri. Kakva mirotvorna poruka.

Nije predviđen nikakav sadržaj te večeri za one koje utakmica hrvatske i mađarske reprezentacije ne zanima. Onim nevoljnicima koje sport uopće ne interesira preporučuje se da ostanu u tinelima i gledaju seriju, daje se Fažolet i njezine kćeri.

Ni slučajno neka ne šetaju po gradu s lumbrelama, bocama, kapuljačama i ruksacima jer bi mogli doručkovati na Bilicama.

Ne znam, bilo bi ugodnije za većinu građana da se stane na kraj noćnim paljevinama automobila i kontejnera po kvartovima, da se ukroti ludovanje na gradskim prometnicama, da se dade ruke komunalnim redarima u uvođenju reda u kaosu po gradskoj jezgri, konačno utvrdi tko ispisuje nacističke simbole po zidovima i spomenicima...

Ima policija posla po Splitu ako hoće i preko glave, a ne samo kad balunjeri nastupaju.

Ali neka rade kako znaju, proći će i ovo, a sasvim sigurno najsretnija će biti djeca jer su zbog štrajka potplaćenih nastavnika neočekivano dobili neradni dan. Pamtit će se dakle ovaj četvrtak i po lijepim događajima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije