Spartak Trnava: Slavni klub koji je igrao polufinale Kupa šampiona s Ajaxom

J. M.
Spartak Trnava: Slavni klub koji je igrao polufinale Kupa šampiona s Ajaxom
Foto: ajax.nl / Detalj s utakmice Spartak - Ajax 2:0
Već smo izvijestili da će fudbaleri Zrinjskog u prvom kolu kvalifikacija za Ligu prvaka igrati protiv šampiona Slovačke Spartaka iz Trnave.

Ovaj klub poznat je bh. ljubiteljima jer je već tri puta odmjerio snage s našim klubovima. U junu 2009. Spartak je ispao od Sarajeva u 2. kolu kvalifikacija za Ligu Europe (1:1, 0:1), da bi prije tri godine u istom takmičenju bio bolji od sarajevskog Olimpika zahvaljujući golu u gostima (0:0, 1:1).

Ipak, Spartak Trnava nije bez pobjede protiv bh. klubova jer je 2004. u 2. kolu Intertoto kupa nadigrao tuzlansku Slobodu (2:1, 1:0).

To što Spartak u ovom mileniju, poput bh. klubova, tavori u pretkolima europskih kupova nekoga može zavarati da je riječ o ekipi bez značajnih uspjeha.

Međutim, istina je drugačija. Spartak Trnava je možda najslavniji klub bivše Čehoslovačke jer je jednom igrao polufinale, a jednom četvrtfinale Kupa šampiona. Tokom zlatnih godina – krajem '60-ih i početkom '70-ih – "crveno-crni" iz Trnave bili su pet puta prvaci Čehoslovačke.

Najveći međunarodni uspjeh bio je plasman u polufinale Kupa šampiona u sezoni 1968-1969. Tada je Spartak eliminirao Steauu Bukurešt (4:0, 1:3), finski Reipas Lahti (7:1, 9:1) i grčki AEK (2:1, 1:1).

U polufinalu je protivnik bio slavni Ajax koji je golovima Cruyffa, Swarta i Keizera slavio 3:0 u prvoj utakmici na svom terenu.

U revanšu, pred rekordnih 23 hiljade gledalaca na malom stadionu u Trnavi malo je nedostajalo da Spartak napravi podvig.

Golovima klupske legende Ladislava Kune, Spartak je poveo 2:0 u 55. minuti. U zraku je visio treći gol, legendarni trener Ajaxa Rinus Michels se preznojavao na klupi, ali se do kraja rezultat nije mijenjao pa su "kopljanici" prošli u finalu u kojem su poražen od AC Milana.

Pet godina kasnije Spartak je zamalo ponovio uspjeh: Nakon što su izbacili norveški Viking i sovjetsku Zoryju, u četvrtfinalu su tek nakon izvođenja jedanaesteraca ispali od mađarske Ujpest Dozse.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije