Slobodan Čobo Janjuš - nikad ispričana priča: Nemam sina, a Martina mi je sve

A. S.
Slobodan Čobo Janjuš - nikad ispričana priča: Nemam sina, a Martina mi je sve
Foto: Radiosarajevo.ba / Čobo kaže da se Martina kao malena bacala po krevetu

Nekadašnji legendarni golman Željezničara i Sarajeva Slobodan Janjuš, koji posljednjih godina živi u Sjedinjenim Američkim Državama, ponovo je stigao na odmor u svoj rodni grad.

Čobo je omiljen kod navijača oba tima. Njega su voljeli navijači Sarajeva u vrijeme kada je bio na golu Želje, ali i na Grbavici dok je majstorije pravio na Koševu.

Novi detalji iz života

Iako je karijeru završio prije 30 godina, Čobo se ne mijenja. Takav je bio 1990, a i danas.  

U Sarajevo je stigao u društvu kćerke Martine i zeta Denija Barišića. Martina je rođena u Poreču i sa suprugom Denijem je pokrenula biznis s muškim i ženskim čarapama.

Čobo je za Radiosarajevo.ba otkrio nove detalje iz života, koje ranije nije pričao.

“Iskreno, žalim što nemam sina. Martina se bacala po krevetu kao mala i da je muško sigurno bi bila golman. Da se u period kada sam dobio Martinu rodio sin, vjerujem da bi od mene bio bolji golman. Naučio bih ga o svemu što treba”, otkriva Janjuš za Radiosarajevo.ba.

Razgovor smo nastavili o reprezentaciji. Janjuš je na društvenim mrežama jedan od najglasnijih komentatora nastupa Zmajeva. Zna kazati kada je nešto loše, kada nešto treba popraviti, ali i pohvaliti.

Edin Džeko je najjači centarfor kojeg sam vidio u svojoj karijeri. On je bio najbolji strijelac Bundeslige, bio je najbolji golgeter u Italiji, u Engleskoj je osvajao trofeje. Bolji napadač se od njega nije rodio, vidio sam na stotine napadača kroz karijeru. Uz sve to je, uz sav novac koji je zaradio, ostao normalan, čvrst na zemlji, a uz sve lijepo odgojen”, priča nam Janjuš, koji hvali i skromnost Miralema Pjanića.  

Deni i Martina su zbog Čobe došli za vikend u Sarajevo - undefined

Foto: Radiosarajevo.ba: Deni i Martina su zbog Čobe došli za vikend u Sarajevo

Čobo je jedan od rijetkih koji je rekao da prvi golman A tima BiH treba biti Ibrahim Šehić.

“Imao sam priliku sresti Šehića, sada kada smo igrali protiv Austrije, prišao mi se i zahvaljuje. Do njega su došle moje pohvale. Nije potrebno da mi se zahvaljuje, jer sam rekao samo svoje mišljenje. Iza njega i dalje stojim”, dodao je Čobo, koji reprezentaciju BiH vidi kao učesnika Europskog prvenstvo za dvije godine, a hvali i čelnike NSBiH kako rade svoj posao.

Naravno, tema razgovora su bili Željezničar i Sarajevo. Čobo se nada da će jedan od dva sarajevska tima ove sezone osvojiti naslov prvaka BiH.

“Igraju dobro oba kluba, a ja ih podjednako oba i volim. Na Koševu sam proveo četiri godine, u Želji sam krenuo. Kako često ja znam kazati - za ljubav je potrebno dvoje, to je Željo i Sarajevo”, dodaje golman koji je u karijeri od svih čuvara mreža u bivšoj Jugoslaviji dobio najviše “desetki”.

Slobodanova kćerka Martina sa suprugom Denijem posljednjih godina živi u Zagrebu. Oboje su uspješni poduzetnici, imaju fabriku, koja proizvodi i izvozi muške čarape i ženske hulahopke na brojna svjetska tržišta, a u glavnom gradu BiH – predstavništvo.

”Volimo oboje doći u Sarajevo. Kada imamo priliku ostanemo i duže, ali to je uglavnom vikendom.  Tržište BiH nam je jednako važno, kao i bilo koje drugo. Slobodan nam daje podršku u našem biznisu, a kada dođemo u Sarajevo vidimo koliko ga ljudi vole. Sretni smo da je ostao isti svih ovih godina”, kažu Martina i Deni, koji je nekada uspješno igrao nogomet, ali ga je povreda zaustavila u nogometnoj karijeri.

Svi su ga voljeli 

Sa Čobom i njegovom porodicom se pozdravljamo, ali za kratko. Znamo da će se uskoro opet vratiti. On najmanje četiri puta godišnje dođe u Sarajevo iz elitnog dijela Las Vegasa, gdje živi sa suprugom Suzan.

“Ja sam rođen kao golman, živio sam kao golman i presretan sam da me navijače pamte, ne samo iz BiH, već iz svih država bivše Jugoslavije",  kaže Janjuš za Radiosarajevo.ba, koji je, osim za Želju i Sarajevo, branio i za Vojvodinu, Dinamo, Olimpiju...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije