Slavnom kapitenu rak uzeo cijelu porodicu, sad živi kao beskućnik

Radiosarajevo.ba
Slavnom kapitenu rak uzeo cijelu porodicu, sad živi kao beskućnik
Foto: EPA-EFE / Samuel Eto'o
Legendarni kamerunski napadač Samuel Eto'o pokazao je da nije samo bio vrhunski nogometaš, nego je i vrhunski čovjek.

Nakon što je čuo za tužnu priču o sunarodnjaku i još jednom bivšem reprezentativcu, odlučio se za dirljiv potez.

Norbert Owona (67) bio je kapetan kamerunske reprezentacije 60-ih i početkom 70-ih godina prošlog stoljeća, ali posljednjih godina život mu se počeo rušiti. Supruga i djeca su mu oboljeli od raka, a on je cijelu ušteđevinu potrošio na njihovo liječenje, koje je naposljetku bilo bezuspješno. Izgubio je cijelu obitelj i sav novac te ostao živjeti na ulicama Douale, grada u kojem je igrao.

A povrh toga što živi kao beskućnik, Owona je dobio preponsku kilu i završio u bolnici, a o njemu je nedavno prikazan dokumentarac, u kojem je govorio kako je pisao vladi o svojem zdravstvenom stanju, tražio pomoć i žalio se da "živi poput životinje" te da ga "vlastita zemlja nepravedno tretira".

Eto'o ga je posjetio u bolnici i dao mu 500.000 kamerunskih franaka, ali se također obvezao da će mu kupiti kuću i tako barem riješiti Owonino stambeno pitanje.

Spojio ih je Joseph Kamga, još jedan bivši kamerunski reprezentativac, koji je nastupao na SP-u 1982., a sad se bori za nogometaše koje se nakon karijere u vrlo lošoj životnoj situaciji.

Eto'o je, podsjetimo, u karijeri igrao za velikane kao što su Real Madrid, Barcelona, Inter i Chelsea, za kamerunsku reprezentaciju zabio je 56 golova u 118 nastupa, dvaput osvojivši Afrički kup nacija, a u tri navrata bio je pobjednik Lige prvaka - dvaput s Barcelonom i jedanput s Interom, prenosi 100posto.hr

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije