Sjećanje na jedine dvije pobjede protiv Grka na njihovom tlu

F. Z.
Sjećanje na jedine dvije pobjede protiv Grka na njihovom tlu
Foto: EPA-EFE / Nemanja Bilbija

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras će na Olimpijskom stadionu u Atini igrati protiv fudbalske reprezentacije Grčke u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo.

Našoj seniorskoj fudbalskoj reprezentaciji ovo će biti peti duel u Grčkoj, a u dosadašnja četiri upisali smo dva remija i dva poraza.

Međutim u Grčkoj smo osjetili slast pobjede dva puta. Jednom je to napravila Mlada reprezentacija. U kvalifikacijama 2011. godine slavili smo golom Edina Višće na stadionu Theodoros Kolokotronis u Tripoliju. Višća je jedini fudbaler iz tog tima koji je danas reprezentativac Bosne i Hercegovine. Na klupi su sjedili Sanjin Prcić, Mateo Sušić i Goran Zakarić, a pored Višće u prvih 11 bili su Srđan Grahovac i Nemanja Bilbija. Selektor reprezentacije bio je Vlado Jagodić.

Prvi put s Grcima igrali smo 9. maja 1962. godine. Tada je Sarajevo poraženo rezultatom 3:2 od Olympiacosa na Karaiskakisu. Velež je 1980. godine gostovao također u Atini, ali kod AEK-a. Domaćin je u tom susretu slavio rezultatom 3:1.

Kada su u pitanju UEFA-ina takmičenja tu ni klubovi s teritorije bivše Jugoslavije nisu imali mnogo uspjeha. Pobjede u Grčkoj jedini su ostvarili Crvena zvezda, OFK Beograd, Koper i naš predstavnik Fudbalski klub Sarajevo.

Bordo tim slavio je u kvalifikcijama za Europsku ligu. Tada je u trećem pretkolu u Atini Bordo tim slavio protiv Atromitosa. Nakon 90 minuta bilo je 2:1 za Sarajevo, a s obzirom na to da su Grci u Sarajevu slavili 2:1 igrali su se produžeci. Pogodak Nemanje Bilbije donio je Sarajevu pobjedu rezultatom 3:1 i plasman u Play Off.

Zanimljivo je da su Nemanja Bilbija i Amer Dupovac bili članovi obje pobjedničke ekipe. Igrali su 2011. godine za Mladu reprezentaciju, kao i za Sarajevo 2014. godine. 

Crvena zvezda slavila je protiv Panathinaikosa 1991. godine u grupi A Lige prvaka, a isto je napravio i OFK u Kupu UEFA 1973. godine. Koper je slavio u trećem kolu Intertoto Kupa 2003. godine. Klubovi iz Jugoslavije upisali su još nekoliko pobjeda na Balkan Kupu, ali ne i predstavnici Bosne i Hercegovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije