Sjećanje na Bu'aza: Aner Kasapović 2005-2019.

L. R.
Sjećanje na Bu'aza: Aner Kasapović 2005-2019.
/ Aner Kasapović Buaz

Bio je to 20. august 2005, a fudbalski klub Željezničar iz Sarajeva je gostovao Čeliku u Zenici. 

Željini navijači, kao i uvijek – bez obzira na visoki rizik koji uvijek donosi susret ova dva kluba – uputili su se i te subote da bodre svoje Plave.

Među njih stotinjak, bio je i 26-godišnji apsolvent Više medicinske škole - Aner Kasapović, raji s Juga poznat i kao Bu'az (ili, onim bližima, Ženica).

Jedan od omiljenih likova u, kako ih zovu, 'raji iz ćoška', i tog je dana, u društvu nekolicine pripadnika Joint Uniona, grupacije Manijaka, krenuo put Bilinog polja...

Navijači Čelika, bar je tako poslije tvrdio Asim Demiri, član Udruženja zeničkih navijača, istinski su se trudili da se Manijacima u Zenici ne desi ništa: „Čak smo prije utakmice imali sastanak gdje smo se dogovorili da nema neukusnih vrijeđanja. Sve je proteklo u miru. Mogu slobodno kazati da smo se nakon dugo godina netrpeljivosti pomirili sa Manijacima...“

No, nažalost, hir, huja i bezobrazluk nekog 'žutokljunca' bili su inicijalna kapisla velike tragedije koja će uslijediti. 

Nakon utakmice, navijače oba kluba pustili su istovremeno. I dok su Željini Manijaci počinjali svoj povratak kući, jedan će kamen doletjeti iz nepoznatog pravca te će Željinog navijača S.A. pogoditi u glavu.

Prisutni 'se kunu' da je tog trenutka krenuo haos...

Donosimo odlomak svjedočenja jednog od Bu'azovih drugova, koje je zapisano odmah nakon utakmice:

„Belaj nastaje kad smo krenuli dalje, jer smo izgubili kontakt s našom grupom i drotovi nas požuruju i guraju da ih stignemo. Na samom početku mosta, počinje guranje s drotovima i jedan od njih vuče Bu'aza i govori mu da se 'izdvoji' iz grupe. Mi to ne dozvoljavamo i ne damo mu da ide, al' oko njega se stvoriše njih šest ili sedam i bukvalno ga odnose od nas (ovdje je još par naših momaka izudarano od strane murije). Bu'az im uporno govori da ga ne udaraju i guraju, jer ima problema sa srcem (srčani bolesnik, infarkt prije dvije godine), ali drotovi to ne je.bu i jedan čak dobacuje: 'Garant blefira!!!'

Nas guraju skoro do polovine mosta. U svom tom ludilu vidim Bu'aza kako leži na asfaltu, jedan drot mu drži koljeno na plućima, a ostali 'rade svoj posao'. Mi ne odustajemo od toga da samo s njim idemo nazad i oni ga puštaju s nama.Bu'az, sav natečen, crven u licu i u goloj vodi, traži da ga popustimo i da mu damo malo zraka (na licu sam mu vidio da je pravo uzrujan i sje.ban, ovim što mu se desilo). U neka doba skida košulju i ja vidjeh da mu je komplet desna strana grudnog koša crvena i na nekim mjestima modra. Do auta se malo smirio i krećemo kući."

Međutim, na benzinskoj pumpi u Rajlovcu, nadomak Sarajeva, Bu'azu će pozliti. Hitnom pomoći će otići do KCUS-a, gdje u toku noći, od posljedica infarkta umire.

Od sarajevskog tužioca Mirka Lečića, koji je dao nalog za obdukciju, saznat će se da su tokom obdukcije ustanovljeni krvni podliv u predjelu desne nadlaktice gornje trećine i oguljotine kože na oba koljena. Utvrđen je i stari infarkt koji je umrli ranije preživio, i zbog kojeg se morao čuvati i živjeti bez uzbuđenja. Također, navedeno je da je uzrok Kasapovićeve smrti novi infarkt. 

Anerovi roditelji, Hasan i Fatima Kasapović, nisu krivili nikog za smrt svoga sina.

Danas, 14 godina poslije, Manijaci, brojni Željovci prisjetit će se, još jednom, svog druga"Kad stane srce moje i Bog mi sklopi oči, zakucat će bar još jednom i s neba ću za te doći..."

Šta su poslije rekli iz zeničke policije:

Policija je u izvještaju poslije utakmice potvrdila da je jedan navijač Željezničara pogođen nepoznatim predmetom u glavu od strane nepoznatog lica.

Potom se dodalo: "To je uzrokovalo nezadovoljstvo jedne grupe navijača Željezničara, među kojima se posebno isticalo jedno neidentifikovano lice koje je druge podstrekivalo da se vrate i odbijalo naređenje OSL. U ovakvoj situaciji, u namjeri da se navijači Željezničara što prije izvedu iz Zenice, službenici policije su zbog odbijanja naređenja i podstrekivanja ostalih navijača Željezničara da ne postupaju po naređenjima policije, u jednom momentu slobode lišili jedno neidentifikovano lice koje se najviše isticalo svojim nezakonitim ponašanjem. Međutim, obzirom da je to obustavilo aktivnost na njihovom izmještanju, lice je pušteno i isto je sa ostalim navijačima bez ičije pomoći, u vozilima kojima su došli propraćeno iz Zenice."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije