Senad Misimović otvoreno: Sve smo učinili da imamo europskog Želju

A. Sokolović
Senad Misimović otvoreno: Sve smo učinili da imamo europskog Želju
Radiosarajevo.ba / Senad Misimović

Navijači Fudbalskog kluba Željezničar sa posebnom pažnjom očekuju subotnju sjednicu Skupštine, koja će se održati u prostorijama Mašinskog fakulteta Sarajevo.

Najtrofejniji klub u Bosni i Hercegovini je prije nekoliko dana ostao bez predsjednika Nihada Selimovića i predsjednika Nadzornog odbora Midhata Terzića, koji su podnijeli ostavke.

Stvaranje europskog Željezničara

Krajem prošle godine sa mjesta predsjednika kluba otišao je Senad Misimović, za kojeg i mnogi navijači Plavih i danas smatraju da je bio na najboljem putu da stvari „europski Željezničar“.

Radiosarajevo.ba je u posjedu velikog broja dokumenata uoči sutrašnje sjednice Skupštine FK Željezničar.

U želji da čujemo mišljenja bivših predsjednika kontaktirali smo Nihada Selimovića, koji je u odlasku sa čelne funkcije kluba nakon što je podnio neopozivu ostavku, i Senada Misimovića, koji je iz kluba otišao u decembru prošle godine.

Press konferencija Senada Misimovića - undefined

Foto: Radiosarajevo.ba: Press konferencija Senada Misimovića

Selimović je nakon našeg telefonskog poziva kratko odgovorio:

„U ovom momentu ne želim ništa govoriti, jer pripremam materijal uoči sutrašnje sjednice. Na sjednici ćemo iznijeti sve što imamo kazati“.

Misimović je zatim odgovorio na naša postavljena pitanja.

„Pristao sam dati izjavu zbog toga što poslije dokumentovane građe o poslovanju Kluba, za period 2015. – 2018. godina, imam obavezu kao bivši Predsjednik Kluba komentarisati aktuelno stanje. Po mom mišljenju, ovaj period je prelomna tačka za FK Željezničar, jer Skupština mora imati kapacitet da odredi da li želi održiv model poslovanja Kluba, koji bi precizno definisao gdje Klub želi biti za jednu, pet ili deset godina. Na bazi takvog modela, Skupština treba tragati za poslovnim planom, koji će uobziriti sportske, poslovne i infrastrukturne ciljeve. Ona hipotetička struktura koja ima znanje, viziju i plan priliva i odliva novca u kraćem i srednjem periodu, te koja može garantovati ostvarenje ciljeva svojom imovinom, može dobiti mandat", kazao je na početku razgovora za Radiosarajevio.ba Senad Misimović, bivši predsjednik FK Željezničar.

Na našu konstataciju da smo u posjedu velikog broja dokumenata uoči sutrašnje Skupštine kluba i da želimo čuti njegovo mišljenje, Misimović je nastavio:

Kao raniji saziv koji je bio odgovoran za poslovanje Kluba, proslijedili smo dokumentovanu građu kao podsjetnik na koji način bi Klub trebao poslovati. Ujedno, to je bila prilika da odgovorimo na sve netačne navode Predsjednika Kluba u ostavci."

Kada je riječ o neutemeljenim navodima, nas je posebno zanimala priča i optužbe novog saziva Uprave FK Željezničar, na čelu sa Selimovićem, a s druge strane, stari saziv je pokrenuo tužbu protiv Predsjednika Kluba u ostavci zbog neutemeljenih navoda.

"Tužba sama po sebi nije naročito važna da bi bila predmet rasprave. Međutim, svaka odgovorna osoba koja je uključena u rad tako ozbiljnog kluba kao što je FK Željezničar, treba snositi odgovornost za svaku izgovorenu riječ. Ako spominjete gašenje kluba i milionske dugove, a u tom momentu ne raspolažete egzaktnim podacima, onda je to reputacijski udar na Klub i jako loša poruka sponzorima i poslovnim partnerima. Između ostalog, i zbog toga smo, kao ozbiljna struktura, u dokumentovanoj građi proslijeđenoj članovima Skupštine FK Željezničar dali objašnjenje za svaki pojedinačni navod, kako bi članovi Skupštine, navijači, sponzori i svi poslovni partneri Kluba imali uvid u status poslovanja Kluba i potencijale Kluba", kazao je Misimović

Stari saziv je Klubu dostavio brojne izvještaje, a nas je posebno zanimala činjenica da nova Uprava Plavih nakon odlaska Upravnog odbora na čelu sa Selimovićem, u segmentu infrastrukture u prvom polugodištu 2019. godine nije realizovala nijedan od šest planiranih projekata koje je raniji saziv planirao da budu realizovani.

„ Stari saziv je delegirao, a činjenica je da novi saziv nije uspio realizovati nijedan od planiranih infrastrukturnih projekata za 2019. godinu.“, odgovorio je Misimović na naše pitanje.

Interesiralo nas je i Misimovićevo mišljenje u vezi nove tužbe trenera Amara Osima, koji od FK željezničar potražuje 400.000 maraka.  

senad_misimovic.jpg - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba: senad_misimovic.jpg

„Ne radi se o iznosu od 400.000, 00 KM, nego o iznosu od 397.423,00 KM. Što se tiče tužbe gospodina Amara Osima, to je legitimna stvar, ako raspolaže valjanom dokumentacijom. Na gospodinu Osimu je da se za svoj novac bori „nogama i rukama“, a Klub će „glavom“ zaštititi svoje interese i neće platiti bilo koji dug, ukoliko ne postoje formalno-pravne pretpostavke", naglasio je Misimović.

Dužni prema navijačima, ali i sponzorima

Na naše pitanje, s obzirom na činjenicu da je FK Željezničar ostao bez Upravnog odbora, da li bi se vratio na čelo kluba, Misimović je detaljno odgovorio:

„Prvenstveno, Upravni odbor biraju članovi Skupštine Kluba. Hipotetički, ako bi imao održiv model poslovanja Kluba, trebao bi ga prezentirati Skupštini i garantovati izvršenje, na temelju čega bi Skupština odredila svoj stav.

Moje mišljenje i mišljenje čitavog tima koji je bio uključen u rad Kluba u prethodne četiri godine je da za model poslovanja Kluba koji bismo bili spremni implementirati i garantirati izvršenje ne postoji povoljan ambijent. Klub u ovom momentu ne bi mogao apsorbovati takav model.

Za mene lično i za sve ozbiljne ljude koji Klub posmatraju kao interdisciplinaran poslovni subjekt, jedino je važna budućnost Kluba. Klub je iznad svih uprava, trenera i tima i kao takav zaslužuje ozbiljan pristup. U tom kontekstu, Skupština Kluba kao najveći organ Kluba, ima ultimativnu obavezu da na liniji vizije razvoja održivog Kluba intenzivno traži i pronađe strukturu koja, za početak, može budžetirati prelazni rok, servisirati sve postojeće i nove obaveze i budžetirati sve prilive i odlive Kluba do kraja ove i za sljedeću, 2020. godinu, bez hipoteka na imovinu Kluba.“, kazao je Senad Misimović, bivši predsjednik FK Željezničar, za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije