Selektor Prosinečki se ne vraća u Sarajevo: BiH saznala protivnika u baražu?

Radiosarajevo.ba
Selektor Prosinečki se ne vraća u Sarajevo: BiH saznala protivnika u baražu?
Foto: Nedim Grabovica / Radiosarajevo.ba / Detalji s meča Bosna i Hercegovina - Sjeverna Irska u Ligi nacija na Grbavici

Bosna i Hercegovina je uspjela nadigrati Lihtenštajn sa 3:0 u Vaduzu, u posljednjoj utakmici kvalifikacija za Europsko prvenstvo. No, pred Zmajevima su tek pravi izazovi, jer ćemo u martu, nadamo se, imati dvije nove prilike za plasman na Euro. 

Selektor Robert Prosinečki sinoć je nakon susreta kazao da još ne zna kakva će mu sudbina biti na klupi BiH te potvrdio da će ostati u Švicarskoj do petka, 22. novembra, kada će se obaviti žrijeb baraža.

"Ostajem ova tri dana do žrijeba, pa ćemo onda razgovarati. U Nyonu će biti predsjednik Saveza, generalni, tako da ćemo razgovarati i vidjeti na kraju sve", kazao je Robi. 

Oglasio se Prosinečki nakon pobjede u Vaduzu koja ništa ne znači

Selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine, Robert Prosinečki kazao je kako je zadovoljan igrom koju su Zmajevi pokazali u posljednjoj kvlaifikacionoj utakmici za Euro 2020. Zmajevi su sa 3:0 pobijedili Lihtenštajn golovima Hodžića i Čivića.

Komentirao je i susret sa Lihtenštajnom.

„Momci su dobro odradili ovaj meč. Pored tri gola imali smo još prilika. Prvi put smo igrali u ovom sastavu, sa igračima koji su manje igrali do sada i možemo biti zadovoljni viđenim. Predstoji nam žrijeb za play-of, pa ćemo se spremati za to.“

Dvostruki strijelac Armin Hodžić je istakao da ova ekipa ima još mnogo toga da pokaže:

Zmajevi saznali prvog potencijalnog protivnika na putu ka Euru

Okončane su kvalifikacije za Evropsko prvenstvo u još tri grupe, tako da je fudbalska selekcija Bosne i Hercegovine saznala potencijalnog rivala u doigravanju Lige nacija. Riječ je o Republici Irskoj koja je remizirala sa selekcijom Danske i igrat će u doigravanju Lige nacija.

„Bilo je dosta teško igrati večeras. Svima nam je žao što se nismo plasirali na EURO, ali imamo još jednu priliku u martu i želimo svima da pokažemo koliko smo jaki. Sretan sam zbog golova i zbog osvojena tri boda.“

Eldar Ćivić ne krije zadovoljstvo zbog gola za nacionalni tim:

„Presretan sam što sam postigao svoj prvijenac za reprezentaciju. Trebao nam je taj gol i poslije je bilo lakše igrati. Protivnik se dobro branio do tog momenta, ali na kraju je do izražaja došao kvalitet koji je na našoj strani.“

Dino Hotić o debiju za „A“ tim kaže:

„Sretan sam zbog debija. Žao mi je što nisam postigao gol, a imao sam priliku. Nakon vodstva od 1:0 bilo je lakše igrati i postigli smo još dva. Važno je da smo osvojili tri boda i sad nam preostaje da se spremimo za baraž u martu.“

Utakmicu je prokomentarisao i golman Kenan Pirić:

„Bilo je veoma hladno, ali odigrali smo dobru utakmicu. Na neki način smo opravdali očekivanja. Sretan sam što mi je selektor ukazao povjerenje i što sam prvi put bio na golu u jednoj kvalifikacionoj utakmici, ali i zbog toga što sam sačuvao mrežu. Bilo je teško jer se protivnik povukao. Nije lako bilo kojoj ekipi postići gol kad se brani da deset igrača. Uspjeli smo u drugom poluvremenu da probijemo njihov blok i kasnije je sve išlo u našu korist.“

Sinoć su Zmajevi saznali i prvog potencijalnog rivala u baražu. To je selekcija Irske, koja nije uspjela dobiti Dansku (1:1) na svom terenu. 

I dalje u opciji su još Vels i Slovačka, s tim da BiH neće moći protiv igrati selekcije Gareth Balea, jer se ova dva tima mogu sastati samo u finalu. 

Ako Vels večeras nadigra Mađarsku, oni će direktno na Euro. U slučaju remija, a ako dobije Slovačka selekciju Azerbejdžana, bivše reprezentacije koju je vodio Prosinečki, onda će doći do velikih promjena. Tada bi nam "uskočila" Sjeverna Irska, možda i Mađarska. 

UEFA je, pak, sinoć objavila da Irska i Sjeverna Irska ne mogu igrati međusobno u polufinalu, a to je prenio i irski portal Balls, pa je sve izvjesnije da bi jedna od ove dvije selekcije trebala igrati protiv Zmajeva u polufinalu. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije