Sarajevo osmi put u Italiji: Pet poraza i dvije pobjede do sada

Radiosarajevo.ba
Sarajevo osmi put u Italiji: Pet poraza i dvije pobjede do sada
Foto: Facebook / Sarajevo u Italiji

Autor knjige Bordo vremeplov Semir Zilić čovjek je koji najbolje poznaje historiju Fudbalskog kluba Sarajevo. Uoči duela ekipe iz Titove 38b i Atalante iz Bergama Zilić se prisjetio svih gostovanja Sarajeva na Apeninima.

Njegov tekst prenosimo u cijelosti.

"FK Sarajevo i Atalanta Bergamasca Calcio će večeras u Reggio Emiliji odigrati prvi susret drugog pretkola UEFA Evropske lige.

Sarajevo je do sada odigralo sedam utakmica u Italiji, od čega jednu zvaničnu i šest prijateljskih. Prvu utakmicu na italijanskom tlu, bordo tim je odigrao u novembru 1966. godine. Bilo je to u okviru prvog kola Srendjoevrepskog kupa kada je Sarajevo gostovalo u Cagliariju. Cagliari je u tom trenutku bio trećeplasirani tim Serije A i apsolutni favorit za prolazak dalje, ali su izabranici Mehe Brozovića u jednoj sjajnoj utakmici uspjeli izboriti minimalni poraz od 1:2, te se trijumfom na Koševu 14 dana kasnije plasirati u četvrtfinale ovog takmičenja. Gol vrijedan prolaska dalje bio je djelo Fahrudina Prljače.

Meč u Cagliariju bio je jedini zvanični za bordo tim u Italiji, dok je preostalih šest bilo prijateljskog karaktera, a odigrani su u jesen 1994. godine, u sklopu druge ratne turneje FK Sarajevo.

Prvi meč na turneji po Italiji Sarajevo je odigralo tačno 28 godina nakon onog u Cagliariju, 9. novembra 1994. godine, na Ennio Tardini stadionu protiv Parme. Parma, koja je u tom trenutku bila lider na tabeli Serije A, ugostila je mladiće iz Sarajeva, te teškom mukom slavila sa 2:1. Sarajevo je prvo došlo u vodstvo, golom Almira Turkovića, ali je Parma do kraja susreta uspjela preokrenuti rezultat.

Deset dana kasnije, bordo tim je gostovao u Veroni, timu A.C. Chievo Verona. Ponovo je italijanski tim slavio rezultatom 2:1, a strijelac gola za Sarajevo ovog puta je bio Elvir Baljić.

Nakon toga uslijedio je odlazak na jadransku obalu, gdje je Sarajevo u razmaku od samo tri dana odigralo isto toliko susreta. Prvi meč na istoku Italije Sarajevo je odigralo 23. novembra protiv Civitanovese Calcio 1919, te je pri tome upisalo i prvi trijumf na turneji. Bordo tim je slavio sa 2:0, a strijelci su bili Elmir Behlulović i Enes Demirović.

Dan kasnije, Sarajevo je gostovalo u Fermu, gdje je poraženo od Fermana Football Club rezultatom 4:2. Sarajevo je golovima Demirovića i Baljića dva puta bilo u prednosti, ali je domaći tim u posljednjih pola sata uspio preokrenuti rezultat i slaviti pobjedu.

Trodnevni borovak na jadranskoj obali zaključen je utakmicom protiv amaterske selekcije provincije Ascoli Piceno. Sarajevo je u ovom meču ubilježilo najveću pobjedu, slavivši sa rekordnih 13:0, a prvo ime utakmice bio je Almir Turković koji je postigao pet pogodaka. Pored njega, mrežu talijanskog tima su po dva puta pogađali Azrudin Valentić i Emir Granov, a u listu strijelaca upisali su se još i Alen Avdic, Sahin Pita, Senad Repuh i Kaltak.

Posljednju utakmicu u Italiji, Sarajevo je odigralo osmog decembra iste godine, doživjevši pri tome najteži poraz na Apeninima. Drugoligaš iz Udina, Udinese, slavio je sa visokih 8:3, a golove za naš tim postigli su Seferović, Baljić i Demirović.

Sarajevo se tako nakon nepune 24 godine ponovo vraća u Italiju, ovog puta sa željom da izbori što bolji rezultat uoči revanša na Koševu koji se igra za sedam dana", napisao je Zilić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije