Samira Hurem: "Glavni cilj je afirmacija naših mladih igračica"

Radiosarajevo.ba
Samira Hurem: "Glavni cilj je afirmacija naših mladih igračica"
Foto: NSBiH / SFK 2000 trenutno je na 24. mjestu najboljih klubova u Europi

Trenerica Samira Hurem uspješno predvodi ekipu SFK 2000. Bordo djevojke u dosadašnjem dijelu takmičenja bilježe samo pobjede, a u nastavku pročitajte šta je u razgovoru za klupsku web stranicu izjavila trenerica. 

Kada saberete sve utiske, koliko ste zadovoljni urađenim u Ligi prvaka ove godine?

Ovogodišnja Liga prvaka je sigurno najuspješnija u historiji našeg kluba. I nastup 2016. godine kada smo se također plasirale u šesnaestinu finala UEFA lige prvaka i kada nas je od prolaska u osminu finala dijelio samo jedan minut također je ogroman uspjeh u rangu sa ovogodišnjim. Međutim, u ovoj sezoni lige prvaka smo prvi put uspjele zauzeti prvo mjesto u grupnoj fazi sa stopostotnim učinkom, odnosno 3 ubjedljive pobjede iz 3 utakmice, te stati na teren sa velikanom kakav je Chelsea. Iz uslova kakvi vladaju u našoj državi i generalno na Balkanu, to se samo može sanjati, a mi smo taj san uspjele ostvariti.

Navijači i javnost nisu imali priliku gledati susret u Londonu, da li nam možete prenijeti vaša zapažanja sa susreta?

Žao mi je što Chelsea nije organizovao prenos te utakmice jer bi i naši navijači kući mogli uživati u toj odličnoj utakmici. Rezultat jeste opet bio na strani Chelsea, ali su naše djevojke pokazale zaista odličnu i mnogo hrabriju igru. Vjerovatno je to uzrokovano popuštanjem pritiska i straha. Osjetile su tim iz Londona na utakmici u Sarajevu pa uzvratna utakmica više nije bila nepoznanica. U nekoliko navrata smo zaista lijepom igrom odgovorile našim protivnicama, ali ta ogromna razlika u kvaliteti je nešto čemu se timovi sa naših prostora ne mogu suprotstaviti. Uradite sve kako treba, ali fizičkom snagom vas ipak pretrči i nadjača. To je taj prazni prostor između nivoa našeg fudbala i vrhunskog evropskog fudbala koji ćemo teško sustići i ispuniti.

Koliko ste zadovoljni nastupom mladih igračica u ovogodišnjem učešću u UEFA Ligi prvaka?

Afirmacija mladih igračica je dio misije i vizije našeg kluba, pa tako svake godine određeni broj mladih igračica uvodimo u tim i dajemo minutažu u jačim utakmicama kako bi stekle iskustvo i napredovale na pravi način. To je bio slučaj i ove godine i mogu reći da sam veoma zadovoljna kako su te igračice odgovorile zadatku. Ne samo da su uspjele ući u roster seniorskog tima, nego su pokazale da ćemo vrlo brzo ozbiljno računati na njih i da ćete njihova imena uskoro često čuti kao nositeljice naše igre, što nas posebno čini ponosnim. SFK 2000 Sarajevo i u evropskim klubovima važi za klub koji je fantastična baza za izgradnju i oblikovanje odličnih igračica, a to se evo još jednom potvrdilo.

Nove igračice iz Srbije i Crne Gore su donijele nešto novo za SFK 2000 Sarajevo. Da li ste zadovoljni akvizicijom tih igračica?

Upravo ovo što sam pomenula u prethodnom odgovoru je razlog zašto te igračice dolaze u naš klub. Znaju da ovdje imaju odlične uslove za rad i da je SFK 2000 Sarajevo pravo mjesto za njihov napredak i stručan rad. One posjeduju inicijalni kvalitet koji kroz naš rad dodatno oblikujemo i pripremamo za sljedeći viši nivo igre. Pored toga, one se svojim karakterima i energijom savršeno uklapaju u naš tim tako da ih zaista smatramo domaćim. Trenutno su sa nama Nikoleta Nikolić iz Srbije, Tamara Bojat iz Crne Gore i naša dugogodišnja članica bez koje se više ne možemo ni zamisliti, Jasna Đoković. Sve pridonose svojim kvalitetom, ali i iskustvom iz drugih sredina koje dijele sa našim igračicama.

Na Koševu je susret protiv FC Chelsea posmatrallo 2500 gledalaca, nezapamćeno za ženski fudbal u Sarajevu u BiH, da li vam je to dodatni podstrek za rad?

Ta posjećenost je pokazala da ovaj sport itekako zaslužuje podršku koja mu i pripada. Želim se ovim putem još jednom zahvaliti svima koji su sa nama bili na stadionu Koševo, onima koji su gledali prenos i koji su srcem bili uz naš tim, te posebno onima koji su podržali organizaciju ove utakmice na čelu sa FK Sarajevo i NS/FS BiH bez kojih sigurno ne bismo uspjeli ovu utakmicu organizovati na onako visokom nivou. Naravno da je dodatnu pažnju privuklo i samo ime velikana kakav je Chelsea FC, ali ipak su naše igračice i naš tim oni koji su zaslužili podršku i koji su takav klub dovele na stadion u Bosnu i Hercegovinu. Zaista su zaslužile, ne samo 2500 ljudi, što je sjajan broj, nego i puno Koševo uzmete li u obzir iz kakvih uslova postižemo ove vrhunske rezultate. SFK 2000 Sarajevo se ove godine nalazi na 24. mjestu UEFA liste učesnika u Ligi prvaka. To je najveći uspjeh bh klupskog fudbala i svi trebamo biti ponosni na tu činjenicu.

Sa kojim novim iskustvima i saznanjima izlazite iz UEFA Lige prvaka u ovoj sezoni?

Svaki nastup u ovom takmičenju je dva koraka naprijed. To su utakmice iz kojih najviše učite i kroz koje najviše napredujete. Ne samo u fudbalskom smislu i performansa na terenu, nego se to odnosi i na organizacionu stranu kluba. Biti u društvu najboljih i vas same čini boljima, a mi svaki trenutak koristimo da naučimo što više i primijenimo u našem okruženju. Zbog toga SFK 2000 Sarajevo bilježi konstantan napredak tako dug niz godina i sigurno je da na ovome nećemo stati. Ipak, postoji bojazan da će ovaj napredak upravo na ovoj tački usporiti iz razloga što smo dostigli maksimalni potencijal koji se iz ovih uslova može napraviti. Dalje od ovoga nećemo moći ukoliko se podrška i sistematizacija uslova za sport rapidno ne popravi od strane državnih struktura. Naše sportistkinje i sportisti daju sve od sebe i zaista žele dostići vrhunski nivo, ali ako je sport u stanju u kakvom trenutno jeste u Bosni i Hercegovini, šta onda očekivati? Iz čega da pravimo rezultate? Kako da napredujemo kada nemamo osnovne uslove i stabilnost. To je pitanje koje mora postati glasno.

Dobile ste pohvale za odličnu organizaciju utakmica UEFA Lige prvaka, uz odličnu medijsku kampanju, da li očekujete već sada ponovo domaćinstvo?

Naš organizacioni tim je skupa sa onima koji su nam dali podršku napravio zaista odličan posao. Ako vas UEFA pohvali i ako vam čelnici jednog od najboljih evropskih klubova kaže da ste utakmicu organizovali na visokom nivou, onda znate da ste napravili veliku stvar. Naš tim to zaslužuje, to takmičenje to zaslužuje, a također nam je veliki motiv Bosni i Hercegovinu predstaviti u najboljem svjetlu, što smo i uspjeli. To je izuzetno važno ukoliko želite da vas na najvišem nivo shvataju ozbiljno i poštuju. SFK 2000 Sarajevo je izgradio zaista pozitivnu reputaciju u evropskom elitnom fudbalu i to već sada donosi pozitivan feedback od strane krovnih institucija što u konačnici pomaže razvoju kompletnog fudbala u BiH.

Nakon UEFA Lige prvaka na rasporedu je dnevni posao, utakmice Kupa i Lige, koliko može SFK 2000 Sarajevo u ovoj sezoni? Ponovo napad na duplu krunu?

Naš tim uvijek radi sa istim ciljem i istom energijom. Tu nema promjene ni ove godine. Pobjednički duh je ugraviran u DNK našeg tima. Dat ćemo sve od sebe da ponovo osvojimo duplu krunu. Svjesni smo da SFK 2000 Sarajevo neće zauvijek biti prvi i najbolji, ali da bi se postiglo sve što smo mi postigli potrebno je mnogo truda i rada. Iskreno, jedva čekam da se pojavi tim koji će biti ravnopravan jer će to značiti da ženski fudbal u BiH napreduje i da ćemo biti spremni za još veće korake.

Da li imate želja za zimski prelazni period?

Kostur našeg tima već postoji i glavni cilj je afirmacija naših mladih igračica. Ipak, ukoliko bude potrebe da se neke pozicije pojačaju, možda u zimskom prelaznom roku vidimo i neka nova imena. Ipak, velikih promjena vjerovatno neće biti.

Na kraju, nadate li se da će uspjesi SFK 2000 Sarajevo usmjeriti djevojčice ka fudbalu, kao sportu kojeg trebaju trenirati?

Svojim rezultatima smo dokazale da je fudbal itekako sport i za sve djevojčice. Naša škola fudbala broji preko 70 djevojčica svih uzrasta, od onih najmanjih koje imaju 5 godina, do najstarijih koje čine B tim seniorskog tima, a broj se svakog dana povećava. Fudbal je fantastičan sport i davno su prošla vremena predrasuda. Danas pričamo samo o uspjehu i pravilnom razvoju naših igračica i SFK 2000 Sarajevo je prava adresa za sve djevojčice koje žele da se bave sportom,a tek onda fudbalom. Sa nama postaju šampionke!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije