Safet Sušić kakvog nismo navikli: Pape otkrio najvećeg krivca za remi BiH

A. Sokolović
Safet Sušić kakvog nismo navikli: Pape otkrio najvećeg krivca za remi BiH
Arhiv / Safet Sušić

I nakon utorka, 26. marta 2019, u noći u kojoj je nogometna reprezentacija Bosna i Hercegovina ispustila 2:0 na Bilinom polju, Safet Sušić će ostati i dalje jedini selektor koji je pobijedio selekciju Grčke.

Novi snimak Pjanićevog starta: Da li nas je sudija koštao pobjede nad Grčkom

Popularni Pape je u martu 2013., malo više od prije šest godina, vodio Zmajeve do velikog trijumfa nad nezgodnim Grcima i kasnije BiH odveo na Mundijal u Brazil.

(Ne)prospavana noć

Sušić u razgovoru za Radiosarajevo.ba dan nakon (ne)prospavane noći analizira gdje su to Zmajevi griješili i šta je to nedostajalo da BiH sa šest bodova otvori kvalifikacije za Europsko prvenstvo 2020. godine.

Od Sušića smo u mnogim ranijim razgovorima navikali da uvijek „spusti loptu“, da ne napada nikoga, ali ovoga puta nije mogao a da ne naglasi da je holandski sudija Danny Makkelie napravio kardinalnu grešku kod isključenja Miralema Pjanića i susret odveo u sasvim drugom smjeru.

„Ubjeđen sam da Pjanić nije zaslužio crveni karton. Gledao sam snimku više puta i tu ne vidim nijedan segment sankcije da naš igrač bude isključen. Uz sve to, Pjanić nije agresivan igrač, koji iza sebe ima debeli dosije sa crvenim kartonima. Ipak je on zvijezda, igrač Juventusa i Holanđanin je napravio kardinalnu grešku koja je i dovela do toga da Bih ostane bez dva boda“, kaže Sušić na početku razgovora za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba: Pape, kako gledate na svih 90 minuta igre našeg tima?

Sušić: Prvih pola sata su bili odlični i žao mi je što već tada nismo postigli još neki gol. Poslije penala za Grke, za koji također mislim da je diskutabilan, Grci su pokazali drugo lice. Iskoristili isključenje Pjanića i došli zasluženo do boda.   

Radiosarajevo.ba: Mi, novinari, a i veliki dio javnosti, mišljenja je da je selektor Robert Prosinečki kasnio sa izmjenama?

Sušić: Ne bih to komentirao... Ubjeđen sam da je Robi mislio dobro, a i dalje sam pod utiskom da je crveni karton Pjanića poremetio dosta toga. Neshvatljivo je došlo do pada u igri, ali ne treba gledati sve tako crno. Treba pobijediti u Grčkoj i vratiti izgubljene bodove.  

Radiosarajevo.ba: Kada gledate sa strane, ko je bolji Zmajevi ili Helleni?

Sušić: Mi imamo daleko bolju reprezentaciju od Grčke i tu nema dileme. Jedino što iz svega ovoga, te utrke za drugo mjesto koje vodi na Euro, ne bih isključio Finsku. Finci su nezgodna selekcija, igraju slično kao Island i njih se treba čuvati. Oni bi mogli pokvariti planove u ovoj grupi mnogim selekcijama.

Radiosarajevo.ba: Italija je jedina sa svih šest bodova?

Sušić: Italija će sigurno u ovoj grupi biti prva i tu nema dileme. Mene malo iznenađuju optimistične izjave pojedinaca, tipa da ćemo se boriti sa Italijom za prvo mjesto u grupi. Volio bih da tako bude, ali to je nemoguće. Bilo je nemoguće i prije početka kvalifikacija, a posebno sada kada su odigrana dva kola. Jedino se nadam da Pjanić neće dobiti dvije utakmice i da će propustiti duel u Torinu. To ne bi valjalo ni za BiH ni za sami susret.  

Radiosarajevo.ba: Bili smo svjedoci u Zenici kada mnogi tvrde da zadugo Zmajevi neće imati tim kao onaj iz Vaše ere, kada ste BiH odveli na Svjetsko prvenstvo.

Sušić: I ja sam istog mišljenja, jer je ona generacija bila najbolja koju je BiH imala. Volio bih i da Prosinečki napravi posao, to je i počeo kroz superioran prolaz kroz Ligu nacija, ali realno, ova selekcija nema jednog Ibiševića, Medunjanina, Misimovića, Lulića, Mujdžu... Za nijansu je slabija, ali dovoljno jaka da bude druga u ovoj grupi i ostvari historijski plasman na Euro.

Radiosarajevo.ba: Vi i dalje ostajete bez angažmana, izgleda ništa od preuzimanja selekcije Albanije. Lijepo Vam je u Parizu?

Sušić: Priča o preuzimanje reprezentacije Albanije je samo priča i ništa više. Sa čelnicima Nogometnog saveza Albanije nemam nikakav kontakt, već je sve krenulo od razgovora s jednim mojim prijateljem koji je nekada igrao za Albaniju, a s kim svako drugo jutro pijem kafu. Mislim da od toga nema ništa.

Radiosarajevo.ba: Možda preuzmete neki francuski klub?

Sušić: A, ne... Nemam želju da radim u Francuskoj, zanima me samo inozemstvo, kazao je popularni Pape u razgovoru za Radiosarajevo.ba.  

Jedanaesterac i crveni karton preokrenuli utakmicu: Grčka nosi bod iz Zenice

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine dočekala je večeras u drugom kolu kvalifikacija za Europsko prvenstvo na stadionu Bilino polje u Zenici reprezentaciju Grčke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije