Rusija može igrati na Svjetskom prvenstvu 2022, ali pod jednim uslovom

Radiosarajevo.ba
Rusija može igrati na Svjetskom prvenstvu 2022, ali pod jednim uslovom
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Rusija će propustiti Olimpijske igre iduće godine u Tokiju, a nogometna reprezentacija ove selekcije neće moći nastupiti na Svjetskom prvenstvu u Kataru 2022. godine ukoliko bi izborili plasman na Mundijal.  

Senzacionalna kazna: Rusija izbačena sa Mundijala 2022 i OIimpijskih igara

To je odluka Izvršnog odbora Svjetske antidoping agencije (WADA) na sastanku u Lausanni, a razlog je doping skandal koji potresa ruski sport već neko vrijeme.

Iako se prvo smatralo da Rusi nikako nemaju pravo nastupa u Kataru na Svjetskom prvenstvo 2022. godine, sada je pojašnjeno da će ruski nogometaši moći nastupati, ali ne pod zastavom i imenom svoje zemlje, piše Reuters.

"Ako se Rusija i kvalificira, neće smjeti nastupiti pod tim imenom, nego je postavljen mehanizam prema kojemu može podnijeti zahtjev za nastupom na neutralnoj osnovi", izjavio je predsjednik WADA-ine Komisije za žalbe Jonathan Taylor na pitanje o mogućem nastupu Rusije na SP-u u Kataru.

Rusi su suspendovani na četiri godine, ali igrat će na Evropskom prvenstvu narednog ljeta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije