Na današnji dan: Velež posljednji put bio domaćin pod Bijelim brijegom

Radiosarajevo.ba
Na današnji dan: Velež posljednji put bio domaćin pod Bijelim brijegom
/ Dani ponosa i slave: Vahid Halilhodžić pod Bijelim brijegom 1975. godine (Foto: Tempo)
Na današnji dan, 15. marta 1992. godine, FK Velež je odigrao posljednju utakmicu kao domaćin na stadionu pod Bijelim brijegom.

Tog 15. marta, prije 25 godina, Velež je ugostio ekipu Zemuna i upisao pobjedu rezultatom 2:0.

Strijelci su bili Juričić i Jedvaj. Na teren su tada istrčali: Pudar, Gosto, Glogovac, Čampara, Bejatović (S. Musa), Jedvaj, Beširević, Karabeg (Pušić), Juričić, Maslovar, Jokišić. Trener Veleža bio je Franjo Džidić.

Nakon Zemuna, 29. marta pod Bijelim brijegom trebao je gostovati Radnički, ali zbog rata Nišlije nisu doputovali u Mostar. Tada su "rođeni" odigrali utakmicu između sebe, za raju koja je došla gledati utakmicu.

Stadion pod Bijelim brijegom sagrađen je 1971. godine, a imao je kapacitet od 25.000 mjesta. Najslavniji dani stadiona vezani su za zlatna vremena Veleža koji je sredinom 70-ih dva puta bio vicešampion Jugoslavije i četvrfinalista Kupa UEFA.

Završetkom rata Mostaru novoosnovana mostarska općina Jugozapad dodijelila je stadion pod Bijelim brijegom obnovljenom HŠK Zrinjski, dok je Velež bio prisiljen preseliti se u Vrapčiće.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije