Robert Prosinečki je novi selektor nogometne reprezentacije BiH

F. Z.
Robert Prosinečki je novi selektor nogometne reprezentacije BiH
EPA / Robert Prosinečki
Robert Prosinečki, koji je prema brojnim prognozama bio najozbiljniji kandidat, danas je na sjednici Izvršnog odbora Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine (NFS BiH) izabran za selektora reprezentacije.

Ovaj bivši hrvatski nogometni reprezentativac u narednom periodu nogometne Zmajeve BiH će voditi na utakmicama, a prvi test će imati već krajem ovoga mjeseca, s obzirom na to da reprezentacija BiH 28. januara gostuje selekciji SAD-a u Los Angelesu, a tri dana kasnije igra prijateljski meč s Meksikom u San Antoniju.

Njegov protukandidat za selektora Zmajeva je bio Amar Osim, a s obojicom je stručna komisija u sastavu Sead Kajtaz - Zvjezdan Misimović krajem prošle godine obavila konkretne razgovore i zaključke prenijela članovima IO.

Sjednica IO NFS BiH je  održana u hotelu Terme na Ilidži.

Prvi trener Roberta Prosinečkog bio je Miroslav Ćiro Blažević. Prvu priliku dao mu je protiv sarajevskog Željezničara. Na golu legendarni Slobodan Janjuš.

Prosinečki je osvojio tri titule prvaka Jugoslavije, a jedan je od najzaslužnijih za osvajanje titule prvaka Europe ekipe iz Beograda u Bariju 1991. godine. Nakon Zvezde ispunio je san. Prosinečki je 1991. godine obukao dres madridskog Reala, a na Santiago Bernabeu igrao je do 1994. godine. Jednu sezonu potom je proveo u Oviedu, a onda je obukao dres i drugog velikana iz Španije - Barcelone.

Nakon sezone provedene u katalonskom velikanu odlazi u Andaluziju. U Sevilli je također ostao jednu sezonu, a onda se vratio u Dinamo. Odigrao je tri sezone, s Modrima je zaigrao i u Ligi prvaka. 

Kruna karijere došla je 1998. godine kada je s reprezentacijom Hrvatske osvojio treće mjesto na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije