Rizik u fudbalu: Da li udaranje lopte glavom oštećuje mozak i razvija demenciju

Anadolija
Rizik u fudbalu: Da li udaranje lopte glavom oštećuje mozak i razvija demenciju
/ Anadolija
Evropska fudbalska organizacija (UEFA) najavila je da će pokrenuti istraživanje na tragu nedavnih rezultata britanskih naučnika koji tvrde da često udaranje lopte glavom kod fudbalera može izazvati demenciju i druge poremećaje.

Rukovodstvo UEFA-e saopćilo je da će analizirati nedavno naučno istraživanje koje je pokazalo kako dugogodišnji udarci lopte glavom kod fudbalera mogu izazvati oštećenja mozga i demenciju kakva se često pojavljuje kod boksera ili profesionalnih igrača američkog fudbala.

"Kako bismo prikupili više informacija o toj temi, UEFA će pokrenuti i vlastito istraživanje. Cilj nam je da na najmanji nivo smanjimo zdravstvene rizike za mlade fudbalere tokom treninga i utakmica", navodi se u saopćenju.

Ne otkrivajući ime kluba, iz UEFA-e je saopćeno da će istraživanje podržati i neki engleski premijerligaški timovi.

Naučnici s univerziteta u Londonu i Cardifu proveli su istraživanje na bazi podataka o 14 bivših fudbalera koji su u periodu od 1980. do 2010. godine imali probleme s nervnim sistemom i liječeni na psihijatriji.

Kod šest preminulih fudbalera je naknadnim testovima utvrđeno da su imali izlive krvi u mozak.

Naučnici tvrde da postoji logična i čvrsta veza između čestog udaranja lopte igrača glavama u duelima i pojave oštećenja mozga i razvoja demencije kod tih igrača.

Udruženje profesionalnih fudbalera Engleske je još prošle godine uputilo apel da se djeci uzrasta do deset godina zabrani udaranje lopte glavom, jer je rizik najveći kod mlađih fudbalera.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije