Raspada se Ajax kakvog smo voljeli: Ziyech napušta Kopljare

Radiosarajevo.ba
Raspada se Ajax kakvog smo voljeli: Ziyech napušta Kopljare
Foto: EPA - EFE/ Radiosarajevo.ba / Hakim Ziyech

Hakim Ziyech, fantastično desno krilo Ajaxa, prelazi u Chelsea uz odštetu od 45 miliona eura. Transfer će biti realiziran u ljetnom prelaznom roku, ali je posao već riješen, potvrdio je Chelsea. Od Ziyecha su se oprostili trener Erik ten Hag i saigrač Donny van de Beek.

"Transfer se već spremao i očekivali smo da se dogodi. Očekivao sam ovo godinu ili dvije ranije i svaki put sam se čudio da je ostao. Već dugo sam znao što Hakim želi, jer on je to jasno zacrtao. On tačno zna kakav klub ga zanima, a kakav ne. Chelsea je sjajan izbor za njega, to je fantastičan klub. Jako sam sretan zbog Hakima i ponosan na njega" izjavio je Ten Hag, a Van de Beek je dodao: "Da, već neko vrijeme sam znao da ide u Chelsea. Želim mu sve najbolje."

Chelsea kupuje Ziyecha barem 50 posto jeftinije od njegove tržišne vrijednosti, jer je on odbio nekoliko Ajaxovih pokušaja produženja ugovora koji ističe u ljeto 2022. pa aktualni prvak Holandije koristi zadnju priliku da dobro zaradi na igraču kojeg je u ljeto 2016. od Twentea kupio za 11 miliona eura.

Ziyech je za Ajax odigrao 159 utakmica, postigao je 48 golova i čak 82 puta asistirao. Ove sezone je na 29 utakmica zabio osam golova i 21 namjestio.

Eksplodirao je prošle sezone, kada je bio jedna od zvijezda Ajaxovog spektakularnog dolaska na prag finala Lige prvaka i duple krune. U taj uspjeh ugradio je 21 gol i 24 asistencije. Tada je zabio ključne golove za eliminaciju Reala u LP, a namještao ih je protiv Juventusa i Tottenhama.

Ove sezone Ziyech će gotovo sigurno poboljšati spektakularni dodavački učinak iz prošle. Opet je bio sjajan u Ligi prvaka. U grupnoj fazi je zabijao i asistirao protiv svih protivnika, ali prodao se nezaboravnom predstavom na Stamford Bridgeu na utakmici Chelsea - Ajax (4:4). Od četiri gola gostiju dva je namjestio, a jednog čudesno zabio.

Ziyechovim odlaskom definitivno se raspada Ajax koji je prošle sezone opčinio ljubitelje nogometa krasnim igrama kojim je dolazio do vrhunskih rezultata. Ljetos su klub napustili De Jong (otišao u Barcelonu) i De Ligt (Juventus), za par mjeseci će se egzodus nastaviti Ziyechovim odlaskom u Chelsea, a Van de Beek je navodno sve dogovorio s Realom.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije