Radiosarajevo.ba saznaje: Marko Nikolić kandidat za trenera FK Sarajevo

A. S.
Radiosarajevo.ba saznaje: Marko Nikolić kandidat za trenera FK Sarajevo
Foto: EPA-EFE / Marko Nikolić je sa Partizanom i Videotonom osvajao titule

Marko Nikolić, trofejni srbijanski trener, ponudio je svoje usluge čelnicima Fudbalskog kluba Sarajevo, saznaje portal Radiosarajevo.ba.

Izvor blizak timu s Koševa potvrdio nam je informaciju do koje smo došli, da je bivši trener beogradskog Partizana i mađarskog Videotona putem svog menadžera, ponudio usluge šampionu Bosne i Hercegovine.

Nikolićevim menadžerima je poznato da je FK Sarajevo trofejni klub u Bosni i Hercegovini. Kao i da je klub ostao bez trenera i Marko Nikolić je, prema njima, idealan izbor da bude trener aktuelnog šampiona BiH.

Ko je Marko Nikolić?

Za one koji ne prate nogomet u Srbiji i regionu, Nikolić je dugo godina radio u mlađim kategorijama beogradskog Rada, a kasnije je bio i pomoćnik u prvom timu. Prvi trener Rada je postao 2008. godine. Vodio ih je do 2011. kada je izabran za trener reprezentacije Srbije do 18 godina.

U junu 2013. je postavljen za trenera Vojvodine, a u decembru iste godine je postavljen za prvi put za trenera Partizana.

U januaru 2016. je postavljen za trenera Olimpije, ali se u Ljubljani zadržao svega tri mjeseca.

Do rastanka slovenačkog kluba i srbijanskog trenera je došlo poslije kazne od sedam utakmica suspenzije, koju je Nikolić dobio zbog, navodne, rasističke izjave na račun tamnoputog napadača Olimpije Blesinga Eleka.

Početkom augusta 2016. ponovo je postavljen za trenera Partizana. Za navijače Sarajeva možda će biti zanimljiva vijesta da je Nikolić u četiri susreta sa Crvenom zvezdom, tokom sezone 2016./17., zabilježio tri pobjede i remi, pretekao "vječitog rivala" na tabeli i u direktnom okršaju u finalu Kupa, posljednjoj utakmici sezone, odbranio i trofej koji je stanovao u Humskoj.

Nikolić je 6. juna 2017. postavljen za trenera mađarskog Videotona. U prvoj sezoni je donio klubu titulu prvaka Mađarske, treću u historiji. U drugoj sezoni nije uspio da odbrani titulu, ali je osvojio Kup Mađarske i izborio plasman u grupnu fazu Lige Europe.

Nakon serije loših rezultata u prvenstvu, Nikolić je dobio otkaz 25. novembra 2019. godine.

Trenutno je bez angažmana, a osim FK Sarajevo, u srbijanskoj sportskoj javnosti, Nikolić kotira i kao kandidat za klupu FK Partizan.  

Kako smo još saznali, osim Nikolića pred čelnicima tima s Koševa i direktoricom Sabrinom Buljubašić su i trenerski kartoni Dragana Jovića, Mehe Kodre, Zlatana Nalića, Mirze Varešanovića, Adnana Zildžovića, Adnana Čustovića… 

Portal Radiosarajevo.ba je kontaktirao Varešanovića i Čustovića. Obojica su nam potvrdili da ih još niko ih kluba nije kontaktirao u vezi mogućih pregovora. 

Nastavak prvenstva BH Telecom Premijer lige BiH je 22. februara. FK Sarajevo je trenutni lider na tabeli. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije