Prošlo je pet godina otkako su Zmajevi "zapalili" Bosnu i Hercegovinu

Radiosarajevo.ba
Prošlo je pet godina otkako su Zmajevi "zapalili" Bosnu i Hercegovinu
Foto: EPA / Litvanija - Bosna i Hercegovina
Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras će na stadionu Grbavica igrati utakmicu četvrtog kola UEFA Lige nacija protiv selekcije Sjeverne Irske.

Prije tačno pet godina Zmajevi su igrali još jednu utakmicu. Slavili su na teškom i dalekom gostovanju kod Litvanije rezultatom 1:0 i tako izborili mjesto na Svjetskom prvenstvu u Brazilu 2014. godine.

Po izuzetno teškom terenu i hladnom vremenu reprezentacija Bosne i Hercegovine bila je pod nikada većim pritiskom. Izabranici Safeta Sušića trebali su pobjedu kojom bi ovjerili plasman na prvo veliko fudbalsko takmičenje.

Viza za Brazil i ispostavit će se kasnije premijeru na legendarnoj Marakani protiv Argentine predvođene Messijem, morala se izvaditi protiv finacijski izuzetno motiviranih Litvanca kojima su unosne premije za svaki rezultat osim poraza protiv BiH obećali Grci.

Na dan utakmice u Kaunasu nije bilo mnogo navijačkog uzbuđenja domaćih navijača. Bosanci i Hercegovci preplavili su trgove spremni za historijsku noć. Da je u pitanju košarkaška reprezentacija ili Žalgiris, atmosfera bi sigurno bila mnogo vatrenija. Ovako je izgledalo kao da igramo na domaćem terenu. Reakcije porodica i prijatelja fudbalera Litvanije čim je lopta krenula sa centra, ipak su dale naslutiti da su Grci spremili basnoslovne premije i da će itekako imati za šta igrati.

Branili su se Litvanci i rukama i nogama, pokušavali smo pronaći put do mreže pred 6.239 uglavnom Bosanaca i Hercegovaca, rasla je nervoza, a onda je tačno na polovini igre u drugom poluvremenu Felix Zwayer pokazao na centar. Džeko je prošao po lijevoj strani i gurnuo loptu čovjeku od velikih golova. Vedad Ibišević je postigao pogodak koji je odveo Zmajeve na Svjetsko prvenstvo u Brazil, a kasnije je pred punom Marakanom na tom istom Svjetskom prvenstvu postigao i prvi pogodak Zmajeva na velikim smotrama.

Podsjetimo se kako je prije pet godina bilo u Kaunasu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije