Prosinečki: Mislim da BiH ima jednu od najboljih europskih reprezentacija

Radiosarajevo.ba
Prosinečki: Mislim da BiH ima jednu od najboljih europskih reprezentacija
Nakon što mu je Izvršni odbor Nogometnog saveza BiH ukazao povjerenje, novi selektor fudbalske reprezentacije BiH Robert Prosinečki potpisao je ugovor s bh. kućom fudbala.

Prosinečki se obratio i bh. javnosti i na početku rekao kako je počašćen imenovanjem za selektora.

"Posao selektora BiH je veliki zadatak za mene jer svi znamo kakvu ekipu i kakve igrače ima BiH. U posljednja dva dana sam dobio puno poziva i čestitki, nadam se da ćemo svi dobro sarađivati. Dat ću sve od sebe da reprezentacija BiH ode na veliko takmičenje."

Na pitanje da li se čuo s bh. reprezentavcima u protekla dva dana...

"Dobio sam čestitke od bh. reprezentativaca, ne bih sada o imenima. Susreo sam se samo s pozitivnim reakcijama."

O predstojeće dvije prijateljske utakmice...

"Najvjerovarnije će u SAD ići mladi i igrači iz Premijer lige BiH. Veliki europski klubovi vjerovatno neče puštati igrače za utakmice BiH s Meksikom i SAD-om. Moramo brzo objaviti spisak zbog viza. Konsultirat ću se svakako sa selektorom mlade reprezentacije.

O Ibiševiću i Luliću koji su najavili oproštaj od reprezentacije...

"Moj zadatak bit će da pričam s obojicom jer mislim da još mogu dati dosta reprezentaciji BiH. Da li ću ih nagovoriti da se predomisle - to ne znam."

O medijima koji mu nisu bili naklonjeni u trci za mjesto selektora...

"Znam da su mediji bili naklonjeni Amaru Osimu. To je prošlo, a što se tiče budućnosti... imat ću podršku ako budu dobri rezultati. Tako je svugdje. Moj stručni štab i ja vjerujemo da BiH ima kvalitetnu reprezentaciju koja može napraviti dobar rezultat."

O podmlađivanju reprezentacije BiH...

"Naglasak se stalno stavlja na domaću ligu. Bh. reprezentacija U21 ima dobre rezultate, kvalitetne igrače koji će sigurno će dobiti šansu."

O adutima i nedostacima bh. selekcije...

"Pratio sam utakmice reprezentacije BiH dok sam bio u Azerbejdžanu. Naravno da sam primijetio stvari koje treba popraviti i radit ćemo na tome."

O utjecaju žrijeba na plasmanu na Euro 2020…

"Neovisno koju ćemo grupu dobiti, moramo razmišljati o odlasku na Europsko prvenstvo. A žrijeb? Više, manje…"

O igri koju će forsirati BiH pod njegovim kormilom...

"BiH ima takve fudbalere koji daju mogućnost da se igra ofanzivno. Sigurno ćemo se prilagođavati protivniku, ali imamo i svoje adute."

Još jednom o razlogu zbog kojeg se kandidirao za mjesto selektora... 

"Kad su došli razgovarati sa mnom Sead Kajtaz i Zvjezdan Misimović, rekao sam im ono što bi rekli mnogi treneri. BiH ima dobru reprezentaciju, čak mislim da je u samom vrhu europskog fudbala. Nisam uopće razmišljao o finansijskoj strani posla."   

O Blaževiću, Baždareviću, Osimu...

"O Ćiri ne treba trošiti riječi (smijeh). Meša Baždarević mi je bio suigrač, sigurno da ću razgovarati s njim o bh. reprezentaciji jer je bio selektor prije mene. A Ivica Osim? Veliki trener i čovjek koji me je uveo u reprezentaciju Juoslavije", rekao je Robert Prosinečki, novi selektor reprezentacije BiH, na predstavljaju u Sarajevu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije