Prosinečki želi nastaviti nizati pobjede na kormilu Zmajeva

Radiosarajevo.ba
Prosinečki želi nastaviti nizati pobjede na kormilu Zmajeva
Foto: AA / Bosna i Hercegovina - Austrija
Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras će u 19 sati i 30 minuta u prijateljskom susretu igrati protiv reprezentacije Turske u Rizeu.

Zmajevima će ovo biti peti duel s Turskom u historiji. Prvi put igrali smo 2000. godine i upisali smo trijumf rezultatom 2:0. Drugu utakmicu s Turcima igrali smo sedam godina kasnije, a u tom susretu na stadionu Asim Ferhatović Hase prvi pogodak u dresu reprezentacije postigao je najbolji strijelac i fudbaler nacionalnog tima svih vremena - Edin Džeko.

U naredna dva susreta protiv Turaka upisali smo dva poraza. Prvi je bio u istom kvalifiacionom ciklusu za Euro 2008, a potom i u kvalifiakcijama za Svjetsko prvenstvo 2010. godine. U revanšu godinu dana kasnije Bosna i Hercegovina je remizirala s Turskom rezultatom 1:1.

Selektor Robert Prosinečki najavio je da će BiH igrati na rezultat,"bez obzira što duel neće biti takmičarskog karaktera". Najavio je selektor našeg nacionalnog tima i to da će u sastavu biti nekoliko igrača koji nisu igrali mnogo u posljednje vrijeme.

"Neki igrači koji možda nisu imali toliku minutažu dobiće svoju šansu, tako da tamo idemo da odigramo najbolje što je moguće. Vjerujemo da smo u dobroj atmosferi, vjerujemo da smo svi u formi, svi su zdravi i to je najvažnije. Sigurno da bi bila dobra uvertira za ono što slijedi, a to je Sjeverna Irska 15. oktobra, kada igramo ovdje u Sarajevu", kazao je Prosinečki i dodao:

"Rezultat je uvijek bitan tako da ćemo tamo dati sve za dobar rezultat. Ono što je bitno to je zapravo 15. protiv Sjeverne Irske. Tada se igra za bodove, igra se za plasman u Ligi nacija, tako da će nam to sigurno biti najvažnija utakmica."

U sastavu neće biti Seada Kolašinca nakon što je Arsenal zamolio da se lijevi bočni našeg nacionalnog tima u ovom susretu "poštedi".

"Zamolili su nas iz kluba da ostane i da se pripremi za ono što dolazi, a i nama je u interesu da on što prije bude pravi Kolašinac i uđe u prvih 11. Stoga smo ga ostavili da bude u Arsenalu", istaknuo je Prosinečki.

Utakmica na Gradskom stadionu u Rizeu igrat će se danas sa početkom u 20.30 sati po lokalnom, odnosno 19.30 po srednjeevropskom vremenu. Sudit će je Sergei Karasev iz Rusije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije