Prosinečki zbunio javnost, iz UEFA-e pojasnili: Evo kako Zmajevi mogu na Euro

Radiosarajevo.ba
Prosinečki zbunio javnost, iz UEFA-e pojasnili: Evo kako Zmajevi mogu na Euro
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Edin Džeko

Selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Robert Prosinečki, nedavno je zbunio bh. nogometnu javnost kada je govorio na koji način Zmajevi mogu ostvariti plasman na Europsko prvenstvo kroz Ligu nacija.

Prosinečki je nedavno u jednom intervjuu rekao kako bi se Zmajevi mogli i direktno plasirati u finale play-offa za Euro, međutim, iz Europske nogometne federacije (UEFA) sinoć su u Ljubljani pojasnili da to nije moguće.

Hrvatska i Njemačka mogući protivnici Zmajeva: Kada je žrijeb, a kada počinje LN?

UEFA je odlučila na današnjem sastanku Izvršnog komiteta da će se naredna Liga nacija (2020/2021) igrati u drugačijem formatu, tačnije da će u grupama A, B i C igrati 16 umjesto 12 nacija, što znači da u Ligi A ostaju Hrvatska, Njemačka, Poljska i Island. U Ligi D igrat će sedam reprezentacija.

U ovom trenutku detaljno je objašnjen sistem takmičenja. BiH sigurno neće igrati protiv 12 nacionalnih timova koji su učestvovali u Ligi A.

Za sada protivnici Zmajeva su pobjednici preostalih grupa u Lige B, a to su Ukrajina, Danska i Švedska.

U slučaju da neka ili sve od tri nabrojane reprezentacije ostvare plasman na EP preko kvalifikacija, njihovo mjesto će popuniti ekipe koje su igrale u Ligi B i to na osnovu ukupnog poretka te divizije.

U tom slučaju prioritet će imati Rusija, Austrija i Vels koji su bili drugi, te zatim Češka, Slovačka, Turska, Republika Irska i Sjeverna Irska.

UEFA odlučila: Proširit će se broj učesnika Lige nacija, poznati domaćini finala

UEFA-in Izvršni komitet održao je sastanak u Ljubljani, a doneseno je nekoliko važnih odluka. Za nas je najvažnija informacija da će se proširiti broj učesnika u Ligama A, B, C i D Lige nacija. Također Bosna i Hercegovina je dobila organizaciju Europskog prvenstva za žene do 17 godina, koje će se igrati 2022.

Ukoliko bi sve te reprezentacije osigurale plasman na Europsko prvenstvo kroz kvalifikacije, onda bi Bosna i Hercegovina za rivala imala dvije selekcije (polufinale i finale) iz Lige C koje nisu osigurale plasman u play-off, a neće se ni plasirati na Euro kroz kvalifikacije.

To su Bugarska, Izrael, Mađarska, Rumunija, Grčka, Albanija, Crna Gora, Kipar, Estonija, Slovenija i Litvanija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije