Prosinečki: Uskoro ću razgovarati s Ibiševićem i Lulićem o njihovom povratku

Radiosarajevo.ba
Prosinečki: Uskoro ću razgovarati s Ibiševićem i Lulićem o njihovom povratku
Nešto više od mjesec dana prošlo je od izbora Roberta Prosinečkog na funkciju selektora "A" reprezentacije BiH, a iza njega je već jedna reprezentativna akcija i dvije utakmice u Sjedinjenim Američkim Državama.

Nakon što je juče posmatrao utakmicu juniora Željezničara u okviru UEFA omladinske lige, Prosinečki je danas govorio za službenu web stranicu NS BiH-a o utiscima sa nedavne turneje, te drugim nogometnim stvarima.

Selektore kako biste ocijenili učinak igrača u dvije prijateljske utakmice u Americi?

"Imali smo turneju koja je bila naporna, ali igrali smo sa dvije velike reprezentacije, Amerikom i Meksikom. Igrači su bili disciplinovani, radni i jako dobro su se borili. Možemo biti zadovoljni jer su pokazali da ima potencijala  u Premijer ligi, kao i u mladoj selekciji. 'U-21' reprezentativci su i u dosadašnjim kvalifikacijama  za Evropsko prvenstvo ostvarili dobar rezultat, igraju dobro i mislim da bh nogomet ima lijepu budućnost. Zadovoljni smo turnejom jer smo vidjeli da tu ima igrača koji konkurišu za 'A' tim u takmičenju Lige nacija"

Pratili ste meč juniora  Željezničara  i Atletico Madrida. Kako ste vi vidjeli taj susret?

"Velika je stvar što je Željezničar došao do Play offa i odigrao jaku utakmicu protiv Atletico Madrida. Gosti jesu pobijedili, i malo su kvalitetniji, ali je Željezničar igrao jako dobro, pogotovo prvo poluvrijeme. Kasnije je do izražaja došla snaga i brzina protivnika. Međutim i u Željezničaru ima mnogo perspektivnih igrača"

Možete li reći kada se više treniralo, odnosno jesu li igrači više profesionalci danas ili kad ste vi bili igrač?

"Danas je nogomet otišao na veći nivo. Moglo bi se reći da se više i, na neki način modernije trenira. Igra je napredovala u svim aspektima. Ako nisi profesionalac i ne pridržavaš se tih principa  teško možeš uspjeti na ovom nivou. Nogomet se mnogo promijenio od vremena kada sam ja igrao."

Robert_Prosinecki_3_RSA.jpg - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba

Koliko je važno da se u nogometnim strukturama nalaze bivši igrači? Imamo recimo Bobana u FIFA-i, Figa, Stankovića u UEFA-i?

"To je logična stvar i ne čudi me da bivši igrači sve više dolaze do visokih funkcija u nogometu. To tako i treba da bude, jer oni najbolje razumiju problematiku. Slično je i u drugim sportovima. Nije nužno da su veliki igrači ujedno i veliki treneri ili funkcioneri, ali to može biti njihova prednost"

Imate li uzor međi trenerima?

"Svi mi tražimo neke stvari i imamo trenere koji nam se sviđaju, te čiji rad nam više odgovara. Svi imaju različite metode u poslu. Za mene je u ovom trenutku Pep Guardiola, moj bivši suigrač, najbolji trener na svijetu. Njegove ekipe igraju na drugačiji način od ostalih i svi bismo voljeli da imamo timove koji tako rade. Imao je odlične rezultate u Barceloni i Bayernu Sada je u Manchester Cityu gdje također ima rezultat, a ekipa igra veoma lijep nogomet"

Koliko se vaš odnos prema nogometu kao igrača, razlikuje od ovog koji imate kao trener ili selektor?

"Nema ništa ljepše nego kad si igrač. Kasnije moraš da razmišljaš drugačije, a tokom igračke karijere imaš samo teren i obaveza ti je da ne zaboraviš kopačke. Trenerski posao se mnogo razlikuje, moraš da razmišljaš o grupi, obaveza je mnogo. Definitivno uživam u ovome inače se ne bih prihvatio posla, ali kad bi se moglo igrati beskonačno,  uvijek bih izabrao da budem igrač prije nego trener"

Kakvi su vam planovi u narednom periodu ?

"Planiram da odem obaviti razgovore sa Ibiševićem i Lulićem. To sam već i najavio. Uz to ću obići i ostale naše igrače što igraju u inostranstvu. Planovi za naredni period su da se vidim sa svim potencijalnim reprezentativcima."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije