Prosinečki za Radiosarajevo.ba: Raduje me ovo što se dešava sa Kolašincem

Almir Sokolović
Prosinečki za Radiosarajevo.ba: Raduje me ovo što se dešava sa Kolašincem
Foto: Radiosarajevo.ba / Robert Prosinečki

Zdravstveni problemi su iza mene. Srećom sve se dobro završilo i spreman sam za nove izazove. Hvala svima koji su brinuli za mene, od čelnika Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine, igrača, navijača, svih ljudi koji su mi se javljali i ostavljali poruke. Robi je super i idemo dalje. 

To je u ekskluzivnom razgovoru za Radiosarajevo.ba, prvom za medije u 2019. godini, rekao Robert Prosinečki, selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine. Nakon što su se krajem novembra pojavili prvi problemi s tankim crijevom, popularni Robi se rijetko oglašavao u medijima, NSBiH je tek povremeno izvještavao o njegovom zdravstvenom stanju.

Vjerovao sam liječnicima

Kada se zdravlje popravilo, kako se kaže, kada je Žuti stao na noge, Prosinečki je pristao da za Radiosarajevo.ba ispriča sve šta se dogodilo o proteklom periodu, ali i šta ga sve očekuje u nastavku mandata kao selektora našeg A tima.

Radiosarajevo.ba: Roberte, kažete da su zdravstveni problemi iza Vas, kako je sve proteklo?

Prosinečki: Znam samo da sam bio u pravim rukama i da sam vjerovao svim liječnicima. Ako se pitate da li sam se bojao? Nisam... Slične probleme sam imao i ranije, koji su se, kao i ovoga puta sretno završili, tako da straha za život nije bilo. Sada je sve super i spreman sam novih izazova?

Radiosarajevo.ba: U vrijeme kada ste bili bolesni, Zmajevi su saznali s kim će se boriti za plasman na Europsko prvenstvo. Iz opravdanih razloga, tada niste stigli detaljno komentirati grupu sa Italijom, Grčkom, Finskom, Armenijom i Lihtenštajnom. Možete li sada?

Prosinečki: Sigurno je da nismo dobili laganu grupu. Od pet konkurenata koje imamo, ja bih izdvojio tri kao najopasnija - Italiju, Grčku i Finsku, s tim da ne treba otpisati ni Lihtenštajn, kao ni Armeniju. Ono što me raduje je podatak da kvalifikacije u martu otvaramo s dvije domaće utakmice. To nam svakako, naravno ako obje pobijedimo, treba biti neki vjetar u leđa da zauzmemo kurs koji vodi na Euro. Sa prvih šest bodova, poslije će sve biti mnogo lakše. 

Radiosarajevo.ba: Kraći komentar Italije, Roberto Mancini je pod velikim pritiskom nakon što Azzurri nisu otišli na Mundijal?

Prosinečki: Italijani su uvijek dobri, a ne odlazak u Rusiju za njih je bio veliki udarac. Možda Italija nije atraktivna kao nekih ranijih godina, ali su i dalje favorit broj jedan u našoj grupi. Uz sve to, oni su bivši europski i svjetski prvaci i to svakako treba poštovati. Mene raduje da ćemo s njima igrati tek u šestom mjesecu, kao četvrtu utakmicu, i tu vidim neku našu prednost.

Radiosarajevo.ba: Grčka nam je uvijek bila neka rak rana. Ni ovoga puta ih nismo mogli izbjeći.

Prosinečki: Znam da BiH godinama ima problema s Grčkom. No, sada nekako vjerujem da su igrači shvatili koje su njihove prednosti, a koje mane, tako da ćemo u te dvije utakmice s njima maksimalno oprezno pristupiti. Mislim da će u borbi za Euro, to biti mnogo drugačije nego ranije. Dobro će se pripremiti. Igrači znaju šta ja hoću od njih, oni znaju mene dobro. i Sada je sve na nama.

 Robert Prosinečki rekao je da je meč bio pravi prijateljski - undefined

Radiosarajevo.ba: Trijumfalni pohod kroz Ligu nacija može biti odlična uvertira za sve što Vas očekuje?

Prosinečki: Ma, naravno... Pokazali smo da nešto vrijedimo. Ponovo ćemo pristupiti oprobanom receptu da idemo iz utakmice u utakmicu, što se u Ligi nacija pokazalo kao pun pogodak. Vrijeme je i da BiH nastupi na Euru, prvi put, povijesni.

Radiosarajevo.ba: Pratite li formu reprezentativaca, Edin Džeko se vratio s dva gola nakon povrede.

Prosinečki: Svakog igrača detaljno pratim. Drago mi je zbog Džeke, ali i Zukanovića, koji je sjajan bio. Pjanić nije igrao sada protiv Lazia, ali njegova forma nikada nije upitna. Sretan sam kada vidim kako Višća zabija golove u Turskoj. Naši gastabajteri u Njemačkoj su tek počeli, ali vjerujem da će i Duljević biti top. Bešić igra standardno, pohvale i Kruniću. A posebno me raduje šta se dešava s jednim igračem.

Radiosarajevo.ba: Kojim...?

Prosinečki: Sa Seadom Kolašincem... Gledam ga u Arsenalu, igra odlično. On s nama nije bio niti na jednoj utakmici u Ligi nacija i svakako će nam dobro doći. Vjerujte mi, on nam je veoma bitan faktor u reprezentaciji. Raduje me da je sjajan. 

Teško će se ulaziti u reprezentaciju

Radiosarajevo.ba: Pripremate li i spisak novih igrača?

Prosinečki: Ima tu novih koji se nameću, kao recimo Lončar iz Rijeke. No, moram podvući jedno - u repku će se teško ulaziti, ali će jednako tako i teško izlaziti iz nje. Pojedini novinari ako misle da će se nakon dva dobro odigrana susreta, odmah dobiti pozivi, varaju se...

Radiosarajevo.ba: kada Vas možemo očekivati u Bosni i Hercegovini, Sarajevu?

Prosinečki: Doći ću za nekih 15 dana. Tu sam, selektor, tek godinu, ali moram kazati da je sve brzo prošlo. Prelijepo mi je, osjećam se da sam voljen i tu sam da napravimo posao. Zajednički, da svi budemo na kraju sretni i zadovoljni, kazao je bh. selektor u intervju za Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije