Prosinečki: Pratim formu reprezentativaca, raduje me odlazak Krunića u Milan

Radiosarajevo.ba
Prosinečki: Pratim formu reprezentativaca, raduje me odlazak Krunića u Milan
Foto: Dženan Kriještorac / Robert Prosinečki

Selektor fudbalske reprezentacije BiH Robert Prosinečki trenutno odmara na Krku i čeka naredne kvalifikacione utakmice za Evropsko prvenstvo. A do tada će pomno da prati klupska takmičenja.

Nekadašnji igrač i trener Crvene zvezde vjeruje da Beograđani mogu da napravi novi uspjeh na međunarodnoj sceni. Zvezda ima više od solidnih 2:0 protiv Helsinkija, u drugom kolu kvalifikacija za Ligu prvaka, pred revanš koji se u srijedu (18 sati) igra u glavnom gradu Finske.

“Vjerujem da će Crvena zvezda uspješno da preskoči prepreku zvanu Helsinki. Igrali su veoma dobro u prvoj utakmici i stekli dva gola prednosti, ali naravno, ne smiju da pomisle da je posao gotov. Mislim da ekipa trenera Vladan Milojevića ima kvalitet i ozbiljnost, da će meču u Finskoj da pristupi na pravi način, kao što je činio prethodne sezone. Samo tako mogu da stignu do pozitivnog rezultata, odnosno ishoda koji će je odvesti u narednu rundu. Po svemu što su do sada uradili, crveno-bijeli to zaslužuju, želim im puno uspjeha”, istakao je Robert Prosinečki za Blic.

Pored Zvezde, popularni Žuti prati i nastupe zagrebačkog Dinama koji bi trebalo da završi posao sa gruzijskim Saburtalom, a onda će se gotovo sigurno sastati sa Ferencvarošom.

“Za Dinamo važi isto što i za Zvezdu, odigrali su veoma ozbiljno u Tbilisiju, pobijedili sa 2:0 i praktično riješili sve. Očekujem da sigurno prođu dalje, a i žrijeb je bio dobar prema njim. Mađarski klub ima kvalitet, ali mislim da Dinamo može da bude uspješniji u tom dvomeču”, optimista je Prosinečki.

Iza selekcije BiH su dva poraza u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo (Finska i Italija), a slijede joj dueli sa Lihtenštajnom kod kuće i Armenijom u gostima. Pobjede se nameću kao imperativ.

“Činjenica je da nismo ostvarili planirano u dosadašnjem dijelu kvalifikacija, a sada nam preostaje da u narednim utakmicama pružimo maksimum i popravimo utisak. Dat ćemo sve od sebe da pobijedimo u naredne dvije utakmice i vratimo se u vrh tabele naše grupe. Odlazak na EP je cilj koji je postavljen pred nas i borit ćemo se da dođemo do njega”, konstatira prvi strateg reprezentacije BiH .

Iako fudbaleri iz BiH ovog ljeta nisu ostvarili mnogo transfera, Prosinečki smatra da na raspolaganju ima kvalitetne igrače.

“Rade Krunić je potpisao za veliki Milan, to je zaista sjajno za njega, ali i za fudbal u Bosni i Hercegovini. Oko Miralema Pjanića se mnogo toga dešavalo, a ostao je u Juventusu, klubu koji ima veoma visoke ambicije. Edin Džeko je i dalje u žiži, traži ga Inter. Pratit ću naravno sve naše igrače, želim im da izbore mjesta u svojim timovima i da sa dobrom formom dolaze na reprezentativna okupljanja. Raduje me što imamo igrače u najkvalitetnijim ligama Evrope”, završio je Robert Prosinečki.

Prosinečki je protiv selekcije Italije u Torinu postavio sjajnu taktiku, BiH je vodila sa 1:0, a na kraju je poražena (2:1).

“Još mi se vraćaju dešavanja sa tog meča, po prikazanoj igri nismo zaslužili poraz, ali takve stvari se dešavaju u fudbalu. Ako budemo igrali kao protiv Italije u nastavku kvalifikacija, a nadam se da hoćemo, rezultati će biti sigurno bolji”, smatra Robert Prosinečki.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije