Prolić: VAR se pokazao odličnim, ali rano je za Premijer ligu BiH

A. S.
Prolić: VAR se pokazao odličnim, ali rano je za Premijer ligu BiH
Foto: EPA / Radiosarajevo.ba / Var tehnologija
I jučer smo na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji, pobjednika dobili nakon što je glavni sudija morao koristiti VAR tehnologiju, koja se prvi put primjenjuje na velikom takmičenju.

Nakon što su sudije u dosadašnjem dijelu prvenstva imale bezbroj situacija u kojima su koristile ovu naprednu tehnologiju, i na meču između Švedske i Južne Koreje (1:0), sudija Aguilar iz Salvadora je koristio ponovljeni snimak da bi se uvjerio da je napravljen prekršaj. 

VAR sistem, koji se praktikuje za sporne odluke i služi kao "video asistent" glavnom sudiji, umjesto da otkloni debate oko odluka o suđenju, rezultirao je većom raspravom i kontroverzama nad odlukama nego što se očekivalo.

Bilo je dobrih i loših trenutaka za VAR i sigurno će i dalje biti tema razgovora tokom Svjetskog prvenstva. Salem Prolić, nekadašnji bh. sudija sa znakom FIFA-e, za portal Radiosarajevo.ba komentirao je VAR tehnologiju.

"Mislim da je uloženo puno novca u ovu tehnologiju, Koliko je to mnogo novca, nikad neće biti 100 posto opravdan. I u početku Mundijala se pokazalo da opet u svemu učestvuje ljudski faktor i kad se gleda snimak opet odlučuje ljudski faktor. Na primjer, na meču Brazil -  Švicarska svi smo vidjeli prekršaj igrača Švicarske, ali niko nije reagirao. A, prekršaj je bio očit", kaže Prolić.

Na naše pitanje "zbog čega se ovoliko dugo čekalo na uvođenje VAR-a, ako već znamo da u NBA i NFL-u to postoji godinama", Prolić je rekao:

"Dugo godina na čelu FIFA-e je bio Sepp Blater, koji nikada nije volio tehnologiju i nikad nije volio da fudbal postane play station igrica. On je bio protiv i zbog ogromnih sredstava koja su uložena u ovu tehnologiju  i ja se u potpunosti s time slažem. Prema mom mišljenju,  bolje je napraviti terene za igru, uložiti u infrastrukturu".

Prolić iz vremena kada je bio FIFA sudija - undefined

Prolić iz vremena kada je bio FIFA sudija

Zanimalo nas je koliko na arbitra psihološki djeluje kada putem VAR-a vidi da je napravio pogrešnu odluku.

"Naravno, svaka greška, svakog čovjeka poljulja pa i sudiju. No, ako se ta greška isporavi na bilo koji način pa i putem snimka, čovjek se brzo opravi", dodaje Prolić.

On smatra da će Bosna i Hercegovina još dugo nakon Mundijala u Rusiji čekati na uvođenje VAR-a u Premijer ligi BiH.

"Mislim da ćemo još dugo godina čekati na uvođenje VAR tehnologije, jer zemlje poput BiH i slične nama gdje je ekonomija slaba, nezaposlenost, siromaštvo su daleko od ove napredne tehnologije. Bio bi apsurd tolika sredstva uložiti i mislim da ne bih bilo nikakvog opravdanja, prerano za nas" naglasio je nekadašnji sudija sa amblemom FIFA-e.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije