Sjeverna protiv Južne Koreje: Procurio snimak s utakmice koja je odigrana u "ilegali"

Radiosarajevo.ba
Sjeverna protiv Južne Koreje: Procurio snimak s utakmice koja je odigrana u "ilegali"

Sjeverna i Južna Koreja odigrali su bez golova u kvalifikacijama za SP 2022, a u prvoj utakmici ovih reprezentacija nakon 30 godina u Sjevernoj Koreji osim golova, nije bilo ni gledatelja, a niti direktnog TV prijenosa.

Stadion Kim Il Sung u Pyongyangu bio je sablasno prazan jer Sjevernokorejci nisu dopustili ulaz gledateljima, a nije bilo ni TV signala iako su domaćini obećali “uskoro distribuirati DVD sa snimkom utakmice”.

Na stadionu je ipak puštena himna i vijorila se zastava Južne Koreje, a upravo je himna i zastava bila rezultat dosadašnjeg spora i razlog zašto je Sjeverna Koreja u dvije službene utakmice s južnim susjedom u kojima je bila domaćin nije igrala u Pyongyangu nego u Šangaju, piše Net.hr.

Također, prošli puta kada su se dvije Koreje susrele u azijskim kvalifikacijama u Seulu prije deset godina gosti su optužili domaćina da su “otrovali hranu njihovim nogometašima”.

Inače, utakmicu u Pyongyangu je uživo pratio i predsjednik Međunarodnog nogometnog saveza (FIFA) Gianni Infantino, koji je bio jako razočaran činjenicom da nije bilo gledatelja na stadionu.

Sjevernokorejski državni mediji uopće nisu izvijestili o utakmici, a južnokorejskim novinarima je blokirana komunikacija sa stadiona. 

Dakako, na utakmici je bilo i incidenata, koje je sjevernokorejski lider Kim Jong-un pokušao sakriti, ali srećom jedan od stranih novinara snimio je cijelu situaciju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije