Prije četiri godine ispisana historija BiH: Kako su Zmajevi stigli do Brazila

Radiosarajevo.ba
Prije četiri godine ispisana historija BiH: Kako su Zmajevi stigli do Brazila
Nogometna reprezentacija BiH prije tačno četiri godine ispisala je historiju ovog sporta u našoj zemlji, kada su Džeko, Ibišević i društvo pobjedom nad Litvanijom izborili prvi plasman BiH na veliko takmičenje - Svjetsko prvenstvo u Brazilu.

Safet Sušić, koji je tog 15. oktobra 2013. godine predvodio reprezentaciju BiH s klupe, bit će zauvijek ispisan zlatnim slovima u historiju BiH, kao prvi selektor koji je BiH odveo na veliko takmičenje. Ipak, najveći heroj te velike pobjede je Vedad Ibišević, čiji gol je donio BiH pobjedu od 1:0 u Kaunasu.

Na ovaj gol odluke čekalo se do 68. minute, nakon čega je nastupila erupcija radosti brojnih navijača, kako u Kaunasu gdje su se nalazili mnogi bh. državljani, tako i u BiH gdje su svi nestrpljivo iščekivali pobjedu. Nakon toga, nastupilo je veliko slavlje i doček bh. nogometaša, do dugo u noć.

U ovoj utakmici za BiH su nastupali Asmir Begović, Emir Spahić, Senad Lulić, Avdija Vršajević, Ermin Bičakčić, Sejad Salihović, Miralem Pjanić, Haris Medunjanin, Zvjezdan Misimović, Vedad Ibišević i Edinj Dženo, a s klupe su ih podržali i Adnan Zahirović, te Senijad Ibričić.

Inače, BiH je do prolaska na najveću svjetsku nogometnu smotru stigla osvajanjem mjesta u grupi G, gdje su sjajnim partijama bili bolji od Litvanije, Slovačke, Latvije, Lihtenštajna i jake Grčke, protiv koje je BiH imala bolju gol razliku, što je bilo dovoljno za prolazak na Mundijal.

Ta noć, zauvijek će ostati upamćena u historiji BiH, male države koja je uspjela stići do Mundijala, nakon velikih ratnih razaranja i borbe za oporavak.

Ovaj Mundijal je i do danas ostao jedino veliko takmičenje na kojem smo nastupili.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije