Prije 40 godina: Kako je legendarni Faćo spasio FK Sarajevo

J. M.
Prije 40 godina: Kako je legendarni Faćo spasio FK Sarajevo
/ U znaku Dautbegovića (Foto: Tempo)
Novinski tekstovi u proljeće 1977. godine najavljivali su horor-scenarij. "Hoće li Sarajevo ostati bez oba prvoligaša", stajalo je u naslovima tekstova vezanih uz završnicu Prvenstva Jugoslavije u fudbalu.

Pesimistične prognoze nisu bile bez osnova. Željezničar je čvrsto držao "fenjer" tabele, a komšije s Koševa jedva su se održavale na ivici drugoligaškog ambisa.

Pet kola prije kraja Željezničar je bio posljednji s 20 bodova, kruševački Napredak pretposljednji s 24, dok su krug kandidata za seobu u niži rang zaokružili Sarajevo, Čelik, Vojvodina i OFK Beograd, svi sa po 25 bodova.

Fudbaleri Sarajeva imali su težak raspored, pri čemu je vjerovatno odlučujuća utakmica bila u 30. kolu protiv direktnog konkurenta Napretka u Kruševcu. 

Kada su ekipe Napretka i Sarajeva 29. maja 1977. godine istrčale na prepuni stadion pod Bagdalom, malo koji navijač kluba s Koševa imao je razloga za optimizam.

Ekipa koju je vodio Vukašin Višnjevac igrala je blijedo, naročito na gostovanjima, makar je prije gostovanja u Kruševcu Sarajevo napravilo uspješan niz od pet bodova u tri utakmice.

Derbi začelja prošao je u dominaciji domaćina. Igrači Napretka pleli su paukovu mreže oko gola Sarajeva, ali pred njima je stajala nesavladiva prepreka.

Bio je to Fahrija Dautbegović, golman Sarajeva rođen 1943. u Donjem Vakufu. Legendarni Faćo počeo je karijeru u kakanjskom Rudaru (1964-1967), odakle je prešao u zagrebački Dinamo (1967-1973). Zanimljivo da je u jednoj anketi izabran za najboljeg golmana u historiji zagrebačkih Modrih.

Prije nego je 1975. stigao u Sarajevo, Dautbegović je proveo po jednu sezonu u Münchenu 1860 i ljubljanskoj Olimpiji.

Vratimo se utakmici u Kruševcu, odigranoj na današnji dan prije 40 godina.

Tada 34-godišnji Dautbegović je naprosto briljirao, imao "hiljadu ruku", začarao svoju mrežu.

Osam minuta prije kraja Sarajevo je izvelo kontranapad, Safeta Sušića je u kaznenom prostoru zadržao Milićević, a sudija Tauzes iz Ljubljane pokazao je na bijelu tačku. Siguran izvođač jedanaesterca bio je Ante Rajković za 0:1. Gol za, nije pretjerano reći, jednu od najvažnijih pobjeda u historiji Bordo kluba.

Na kraju utakmice su domaći igrači ronili suze, a fudbaleri Sarajeva trčali u zagrljaj spasioca Faće Dautbegovića.

Pokazalo se da je utakmica u Kruševcu riješila pitanje putnika u Drugu ligu. Osim Željezničara (26 bodova) ispao je i Napredak (28), dok je Sarajevo "preživjelo" s 30 bodova pri čemu je ključ opstanka bila životna partija Fahrije Dautbegovića u Kruševcu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije