Misimović: Osimu su vrata otvorena ako se poklope njegove i ambicije kluba

Radiosarajevo.ba
Misimović: Osimu su vrata otvorena ako se poklope njegove i ambicije kluba
Foto: Radiosarajevo.ba / Press konferencija Senada Misimovića
U Plavom salonu Fudbalskog kluba Željezničar danas je održana press konferencija na kojoj se prisutnim predstavnicima medija obratio predsjednik kluba Senad Misimović.

"Obaveza kluba je saopćiti sve informacije koje su interesantne za javnost. Imamo obavezu i prema 194.000 pratilaca na Facebooku, našim članovima i svim navijačima da odgovorimo na pitanja koja su jednostavna, a neka možda i nisu jednostavna", rekao je Mismović na početku svog obraćanja na današnjoj press konferenciji.

Postojili neki spor s Amarom Osimom i ako postoji kakav je spor između Vas i Osima, ili Željezničara i Osima?

"Što se tiče odnosa s Amarom Osimom personalno ne postoji nikakav problem. On je član porodice i najtrofejniji trener FK Željezničar. Ja ću reći jedan detalj koji možda ne znate. Bio sam spreman sam izgraditi trening kamp 2014. godine i intenzivno sam razgovarao s Osimom o tome. To se nije ostvarilo, ali sam kasnije investirao u pomoćni teren. Gospodin Šiljak i Amar Osim su utjecali na to da se počnem baviti klubom i oni su mi pokazali kakvi su problemi u klubu. Kada je trebao da ide u Katar pitao me da pokušam pomoći autoritetom klub u tom periodu. Imali smo tešku situaciju, klub je bio u predstečajnom postupku, dosta je bilo problema u organizaciji i sa poreskim dugovima, dugovanjima prema igračima...

Prošle godine, 12. oktobra dva člana kluba razgovarali su sa gospodinom Amarom Osimom u vezi njegovog povratka u klub. Mi smo otovoren klub i razgovaramo sa svima. Otvoreni smo za bilo kakav novi model, za sve ono što može biti komparativna prednost kluba. Smatram da je ova struktura jedna tačka u vremenu FK Željezničar i trebaju u što kraćem vremenu uraditi dosta kapitalnih stvari za klub. Ako sublimirate 20 ili 30 godina u dvije godine, onda treba to respektovati. Teško će klub imati na jednom mjestu toliki broj posvećenih ljudi. koji su tu samo iz ljubavi prema klubu. Moraju se poklopiti interesi i ambicije trenera i kluba. Ako se to poklopi, onda je to veoma dobro, i za ovu strukturu i za svaku narednu. Uvijek imamo i te radnje koje se događaju van terena i veoma je bitno da se zna ko se ne bavi tim stvarima.

Ako se ambicije Amara Osima poklope s ambicijama kluba, onda ne postoji nijedna osoba u klubu koja će Amaru onemogućiti povratk u klub. Interes kluba je iznad svakog pojedinca. I gospodin Šiljak ima problema sa potraživanjima koja nisu registrovana. Istraživao sam kompletan slučaj Amara Osima, jer se radi o velikom iznosu. Kada sagledate kontekst i tokove novca, onda je teško povjerovati u to. Ne postoji nijedan zakonski okvir da se to riješi bez suda. U ovom momentu ne postiji nijedan dokaz da se potvrdi da klub to riješi. Na adresu kluba stigla je opomena pred tužbu od Amara Osima i klub će morati reagovati na to. To je jedini način na koji on može ustanoviti stanje svog duga. Ne želimo da se to pogrešno protumači", rekao je Misimović.

Press konferencija Senada Misimovića - undefined

Foto: Radiosarajevo.ba (Senad Misimović)

Bez titule prvaka šest godina, može li se titula obećati naredne sezone i kako ste zadovoljni Admirom Adžemom?

"Što se tiče trofeja, ja kad sam došao u klub nije se osvojio trofej. Naravno da je sportski rezultat najvažniji segemnt kluba. Ako smo ove godine igrali na dva fronta i osvojili jedan trofej, ne možete reći da je sezona neuspješna. Ipak, da kažemo da smo zadovoljni, nismo jer smo izgubili titulu. Analizirali smo stvari, konstatno ih analiziramo, kada uđete u posljednja tri kola, ne možete više reagovati. Ova sezona je stala u tri minute u Mostaru.

Admir Adžem je također član porodice, ima velike zasluge za afirmaciju mladih igrača. Čestito je radio svoj posao, osvojio je trofej, ima važeći ugovor sa klubom i naravno da svaka odgovorna osoba u klubu je podložna analizi. Pitanje trenera je osjetljivo trenera i o tome će se očitovati Upravni odbor kluba. Mi moramo znati koji nivo konkurentnosti želimo od ovog kluba. Možemo li pronaći sa sadašnjom selekcijom igrača, trenera koji može napraviti iskorak? Je li to Admir Adžem ili neko drugi, pitanje je. Sve je otvoreno. Sve je podložno promjenama. Mi smo struktura koja razumije trendove i kretanja i koja zna kako se treba postaviti u ovakvoj situaciji i zbog toga mnoge ljude u klubu dotiču stvari koje se pišu i koje nemaju veze sa istinom. Mene ne lično", istaknuo je Misimović.

Igrače u FK Željezničar dovodi isključivo stručni kadar i nijedan igrač nije nametnut stručnom štabu već su uzete pretpostavke kako bi se taj neko mogao uklopiti u viziju kluba, rekao je Senad Misimović.

"Uvijek se igračkim kadrom bavila struka. Nijedan igrač nije nametnut stručnom štabu nego zbog toga što smo uzeli neke pretpostavke kako bi se neko mogao uklopiti u viziju kluba. Svima je jasno kako funkcionišu Zakarić, Graovac, Blagojević i ostali igrači. Neko se trebao sjetiti i angažovati i Zajmovića. Često se spominje da Željo i Sarajevo prepuštaju igrače klubovima u Hercegovini. Nije tačno. I Graovac i Zakarić su bili rezervni igrači u Zrinjskom, a ovdje su glavni. Istina ima dvije strane. Što se tiče igrača sa strane, to je stvar procjene. Biće i ograničenje broja stranaca, u tom kontekstu teško je igrače dovoditi na probu jer orijentacija kluba mora biti na omladinskom pogonu, a Trening kamp je glavni prioritet kluba. Ako se to ne napravi, klub će biti u velikom problemu", dodao je predsjednik Plavih.

Potom je bilo riječi o novom sportskom direktoru Plavih Saši Papcu kao i o omladinskom pogonu kluba sa Grbavice.

"Što se tiče Saše Papca, nama je zadovoljstvo da takvi ljudi prepoznaju model rada i da se prepoznaju u klubu kao što smo mi. On je uradio mini selekciju, što se tiče igrača koji su došli, mislim da to nije relevantno. Razmislićemo malo da bi imali konačan sud. Nijedan igrač nije Bogom dat za FK Željezničar. Uvijek ćemo raditi u interesu kluba. Što se tiče omladinskog pogona, osim juniorskog dijela, taj sportski rezultat ne treba biti nametnut kao imperativ. Pogledajte jednu činjenicu. Mi igramo na onom terenu koji nije uslovan, sa terenom kakvog imamo, mi radimo odlične stvari. Moraćemo poboljšati stručni kadar.

Press konferencija Senada Misimovića - undefined

Foto: Radiosarajevo.ba: Press konferencija Senada Misimovića

Ono što je jako bitno za budućnost omladinskog pogona je da teren koji će biti izgrađen će dati mogućnost našim omladincima da napreduju dok ne riješimo pitanje trening kampa. Kad riješimo to pitanje, to je samo infrasturkturno pitanje. Koja će to osoba u klubu, koja voli Želju, koja može napraviti takav organizacijski okvir da taj trening kamp napravi iskorak u Bosni i Hercegovini. Taj trening kamp nije jeftina stvar. U Zenici imate ukupno tri terena, nama treba 45.000 kvadrata, treba nam tribina po UEFA standardu, dva terena sa umjetnom i jedan sa pravom travom kao i objekat sa smještajem igrača kao i opciju da vrati kapital. Ta investicija ne može biti ispod 8.000.000 KM. Može se fazno raditi, a ukoliko se to ubrzo ne riješi, klub će imati problem dugoročno. Neće moći funckionisati jer su generatori priliva novca u klub ograničeni.

Samir Bekrić i Srđan Stanić?

"Što se tiče Samira Bekrića dva puta smo razgovarali s njim na temu njegvog daljnjeg angažmana dok je još u klubu bio Vukotić. Gospodin Petrović nije želio imati u ekipi Samira Bekrića, čak je mislio da pravi problem u svlačionici. Ni Admir Adžem nije želio imati u ekipi Samira Bekrića. Razgovarao sam s njim i pokušali smo napraviti neka rješenja, međutim nije ispalo onako kako smo se dogovorili. Trebao je biti angažovan u klubu i kao skaut, kasnije i kao menadžer. Da je Adžem želio da bude u ekipi, on bi bio u ekipi.

Što se tiče Stanića, bili smo jako zainteresovani za nastavak saradnje. Ponudili smo mu bolje uvjete nego što je imao, ali nismo se mogli dogovoriti, jer je uvijek imao neke nove zahtjeve. Posljednje što je tražio je da igra desnog beka. Mi poštujemo to što je Stanić uradio za klub i prišli smo ozbiljno poslu koji se nije dogodio", rekao je Misimović.

"Što se tiče navijača, jako je bitno šta pričaju, ali kada je u pitanju negativna energija koja se prenosi u klub, to me ne dotiče. Sve što se bude dešavalo biće kroz institucije kluba. Ne dotiču me destruktivne stvari, ja se nisam umorio, nemam alibije, pa da kažem, evo neka sada neko drugi nastavi. Klub je izgubio što nije vratio navijače, druga stvar, tačno se zna koliko prvo mjesto nosi novca i to jeste problem za klub. Klub mora naći novi način budžetiranja i amortizovati situaciju. Smatrali smo da imamo kapacitet za oba trofeja. Imamo jako puno razgovarati na temu motivacije igrača, korištenja rostera i na temu ukupnog karaktera i stručnog štaba i igrača.

Press konferencija Senada Misimovića - undefined

Foto: Radiosarajevo.ba: Press konferencija Senada Misimovića

To je bila greška jer mentalno igrači nisu u stanju da podnesu da se takmiče na dva fronta. To je tako. Što se tiče sporazumnih raskida, imali ste priliku vidjeti izvještaj gospodina Nikolića i vidjeli ste da tu Uprava radi odličan posao. Mi imamo vrlo jasan stav po tom pitanju, nema gubitka novca po pitanju tih raskida. Da se u izboru igrača dogode greške, naravno da je tako jer nije više stvar kvaliteta već karaktera, može li igrač podnijeti pritisak igranja u Želji. To je privilegija. Mnogo igrača se ne može nositi sa tim. Doveo ih je sportski direktor u saglasnosti sa šefom struke. Ja sam insistirao na Dženanu Zajmoviću i rekli smo da ćemo ga probati. Smatram da klub treba da napravi taj iskorak. Ko će bolje od šefa struke znati ko nam treba. Uprava nije kompetentna, ali je odgovorna za sve", istaknuo je Misimović.

Iako su se pojavile informacije da je klub razgovarao sa Goranom Sablićem, Misimović je demantovao te informacije, te je rekao da Željezničar nije razgovarao sa trenerom Širokog Brijega.

"Nije tačno, naš klub nije razgovarao sa Goranom Sablićem. Nije obavljen razgovor sa njim na temu njegovog angažovanja u klubu. Da je klub bio zainteresovan za njega, to bi i obznanili. Ako imamo trenera pod ugovorom koji je osvojio trofej, bilo bi ružno pričati sa drugim trenerom. Razgovor se nije dogodio. Želimo napredovati, nismo zatvoreni. Najopasnija stvar je da navijači nisu na utakmicama, ako nismo navijači, imamo problem. Moramo znati šta navijač hoće. Navijača nema ni kod drugih klubova, ali nas to ne zanima. Sa navijačima nema konflikta, ne smije biti toga sa njima jer oni dolaze da gledaju fudbal. To je naš posao. Ova struktura ili neka druga, ovaj trener ili neki drugi", rekao je Misimović i dodao:

"Angažovanje psihologa je bilo. Pokušali smo igrače vratiti gdje treba, ali za budućnost treba biti sistemski pristup. Igrači ne mogu brzo napredovati u fizičkom, ali u mentalnom mogu. Moramo pronaći opciju kako kontinuirano pratiti igrače. Što se tiče finala Kupa, ja 95 posto slučajeva razmišljam kao navijač, a za finale Kupa, to nije bila respektabilna stvar. Kakva god da je to bila poruka, ona nije bila na mjestu. Igrači su furiozno osvojili Kup, bilo je 6:0, to nije zabilježeno dosad u finalu. Mislim da su zaslužili mnogo bolju posjetu. Šta je konkretno problem u tome? Navijači očekuju u svakoj utakmici da su sto posto spremni, te se pogrešno interpretira poruka navijača. Kup je bitan. Kada vidite razlog zašto su to rekli, onda vidite da su možda i imali pravo", rekao je Misimović.

"Nisam kompetentan da ocjenjujem učinak igrača bez statistike. Imamo igrače koji su veliki motivatori i koji rade ono što mi ne vidimo. Konačan izvještaj će pokazati na koga možemo računati. Treba imati na umu da što se tiče prva četiri kluba, naš budžet je manji od dva kluba od ta prva četiri. Što se tiče nagađanja o financijskim problemima kluba, ako ne osvojimo titulu dvije godine zaredom, logično je da ćemo biti u problemima, ali imamo kapital da to prevaziđemo. Nismo politički projekat, klub smo koji živi od svojih projekata.

Meni je zadovoljstvo da mogu sa svojim novcem pomoći klubu jer klub neće zavisiti od banaka. Šiljak i ja smo potpisali danas ugovor sa sportskim društvom i ovo sve ovdje je 1/1 u našem vlasništvu. Titula je jako važna, za navijače, za klub, ali gdje će klub biti kasnije je mnogo bitnije. Ovaj klub je jako vrijedan, mnogo vrijedniji nego što se može pretpostaviti. Za ovaj klub neće biti problema ako ga budu vodili pravi ljudi", dodao je Misimović.

"Razgovarali smo sa Blagojevićem i Graovcem, sa Zakarićem ne možemo razgovarati jer ne postoji ta opcija. Pronaći ćemo najbolje rješenje", rekao je Misimović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije