Preminuo Lennart Johansson nekadašnji čelni čovjek UEFA-e

Radiosarajevo.ba
Preminuo Lennart Johansson nekadašnji čelni čovjek UEFA-e
Foto: EPA-EFE / Preminuo Lennart Johansson nekadašnji čelni čovjek UEFA-e

Nakon kraće bolesti u utorak je, u 89. godini, preminuo nekadašnji predsjednik Europske nogometne federacije (UEFA) Lennart Johansson, koji je na čelu ovog saveza bio 17 godina, objavio je Švedski nogometni savez.

Jedna od njegovih najvećih ostavština u europskom nogometu je dovršenje preoblikovanja europskih klupskih takmičenja, a za vrijeme njegova mandata utemeljena je Liga prvaka.

Johansson je na čelu UEFA-e bio od 1990. do 2007. godine, kad ga je na Kongresu pobijedio nekadašnji francuski nogometni velikan Michel Platini.

Johansson se 1998. godine kandidirao i za poziciju predsjednika FIFA-e, ali je izgubio od Švicarca Seppa Blattera. Vijest o Johanssonovoj smrti potvrdili su i iz FIFA-e te najavili da će ga se prisjetiti na današnjem kongresu u Parizu.

"Vijest o smrti Lennarta Johanssona slomila mi je srce. Bio je prijatelj i neprocjenjiv izvor mudrosti i inspiracije. Bit ću mu zauvijek zahvalan što je bio bio predsjednik UEFA-e kad sam 2000. godine pristupio toj organizaciji. Od tada, Lennart je bio uzor po pitanju profesionalizma i, što je najvažnije, humanosti", napisao je u svojoj poruci predsjednik FIFA-e Gianni Infantino.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije