Premiership kao Netflix: Hoćemo li englesku ligu gledati kao filmove?

Radiosarajevo.ba
Premiership kao Netflix: Hoćemo li englesku ligu gledati kao filmove?
Foto: EPA-EFE/Radiosarajevo.ba / Liverppol - Manchester United

Novi direktor Premiershipa Richard Masters rekao je da razmatra uvođenje potpuno novog sistema distribucije prijenosa utakmica, pišu engleski mediji.

Najbogatija liga svijeta trenutno zarađuje nešto više od tri milijarde funti godišnje od prodaje TV prava diljem svijeta, no želi tu dobit povećati i do deset puta. Prema aktualnim ugovorima Premiership se prenosi u 188 zemalja svijeta, od kojih je u većini dostupan putem kablovskih operatera. Oko 200 miliona domaćinstava na svijetu City, Liverpool i United gleda preko pay-per-view servisa, a upravo je to način na koji Englezi žele još više zaraditi.

Masters je predložio ideju PremFlixa, servisa sličnog popularnom Netflixu kojim bi se Premiership prodavao samostalno, bez posrednika u vidu kablovskih operatera. Vodstvo Premiershipa željelo je već prošle godine taj projekt isprobati u Singapuru na tri godine, ali se od toga odustalo pa Englezi namjeravaju PremFlix (radni naziv) u tu zemlju uvesti 2022. godine.

Računica je jednostavna, ali je mač u ovom slučaju dvosjekli. Tri milijarde funti, koliko Premiership zaradi godišnje od TV prava, zagarantirani je novac koji svake godine sjedne na račun lige. Od 2022. godine taj iznos će biti još veći jer je švedska tvrtka NENT platila dvije milijarde funti za TV prava na području Skandinavije od 2022. do 2028. godine. 

Uvođenjem streaming servisa kao što je Netflix zarada bi mogla porasti i deset puta, ali i pasti ili ostati na istom nivou kao i sad uz puno veće troškove. Naime, ako bi zaista pokrenula vlastiti streaming servis, Premier liga morala bi sama producirati sadržaj i TV prijenose. Morala bi imati specijalizirane emisije za različita govorna područja, komentatore na desetke i desetke jezika, što je ogroman logistički pothvat.

Vodstvo Premiershipa još nije sigurno i ne može procijeniti koliko ljudi bi plaćalo njihov servis. Ako žele imati pristup svim utakmicama, gledatelji na području Velike Britanije moraju imati pretplatu na tri operatera, što ih mjesečno košta 76 funti, oko 174 KM. Godišnje ih to košta 912 funti (2099 KM), što je cijena prosječne godišnje ulaznice za Premiership.

Iako model direct-to-consumer, odnosno izravna prodaja korisniku, ne jamči sigurnu zaradu potencijal takve ideje je golem. Kad bi samo 200 miliona domaćinstava na svijetu platilo 10 funti mjesečno za PremFlix, što je i dalje puno manje nego što plaćaju raznim operaterima, liga bi mjesečno od toga prihodila oko 20 milijardi funti, a godišnja zarada popela bi se do nevjerojatnih 200 milijardi.

Masters je kao drugi primjer (uz Singapur) naveo Indoneziju, zemlju s 270 milijuna stanovnika potpuno zaluđenu nogometom. TV prava za Premiership tamo vrijede tek nekoliko desetaka miliona funti, što je za toliko golemo tržište nikakav profit. Englezi računaju da bi im samo milion pretplatnika na PremFlix po cijeni od 10 funti mjesečno donijelo oko 120 milijuna funti godišnje, a lako je izračunati da bi bilo vjerovatno nekoliko desetaka milijuna korisnika. Tako bi samo u jednoj velikoj zemlji Premiership zaradio koliko danas zarađuje u cijelom svijetu.

Kako stvari stoje, za sad ćemo i dalje gledati Premiership preko kabelskih operatera, ali u bliskoj budućnosti to bi se moglo potpuno promijeniti. Masters tvrdi da rizik postoji jer bolje uzeti zajamčene tri, četiri milijarde nego se kockati s potencijalnim gubicima, ali teško je vjerovati da bi projekt propao.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije