Poznati učesnici SP: Događaji i rekordi koji su obilježili kvalifikacije

J. M.
Poznati učesnici SP: Događaji i rekordi koji su obilježili kvalifikacije
Utakmicom Peru – Novi Zeland 2:0 završene su kvalifikacije za Svjetsko fudbalsko prvenstvo u Rusiji naredne godine.

U kvalifikacijama je učestvovao rekordan broj reprezentacija (210), a najbolje 32 izborile su vizu za Rusiju. Koji su događaji i rekordi obilježili kvalifikacije?

Afrika

Po prvi put će na finalnom turniru Mundijala igrati tri ekipe iz zemalja Magreba sa sjevera Afrike. Plasman u Rusiju izborili su timovi Egipta, Maroka i Tunisa, dok će "crnu" Afriku predstavljati samo Nigerija i Senegal. Svjetsko prvenstvo propustit će afričke velesile Kamerun, Gana i Obala Bjelokosti.

tunis_wc_02.jpg - undefined

Reprezentacija Tunisa (Twitter)

Prvi put u historiji desilo se da je meč kvalifikacija ponovljen zbog sudijske greške. FIFA je, nakon rješenja Sportskog arbitražnog suda u Lausannei, naložila ponavljanje utakmice Južna Afrika – Senegal (2:1) zbog greške sudije Josepha Lampteya iz Gane. U ponovljenoj utakmici Senegal je pobijedio 2:0.

Europa

Njemačka reprezentacija jedini je učesnik Mundijala koji je kvalifikacije prošao bez izgubljenog boda. Na 10 utakmica u europskoj C-grupi kvalifikacija ekipa Joachima Loewa je zabilježila 10 pobjeda, uz gol-razliku +39 (43:4), što je rekord europskih kvalifikacija.

italija_wc_01.jpg - undefined

Pad Italije (Twitter)

Prvi put u historiji plasman u završnicu osigurao je Island, dok će Italija nakon 60 godina odsustvovati s Mundijala.

Južna Amerika

Pobjednik južnoameričkog kvalifikacionog turnira – reprezentacija Brazila – učestvovat će 21. put na Svjetskom prvenstvu. Karioke su jedina svjetska reprezentacija koja nikad nije propustila završnicu Mundijala, a jedini imaju pet titula (1958, 1962, 1970, 1994 i 2002).

peru_farfan_01.jpg - undefined

Jefferson Farfan, reprezentativac Perua (Twitter)

Peru je nakon 36 godina izborio plasman na SP.

CONCACAF

Panama će prvi put igrati u završnici Svjetskog prvesntva, dok će reprezentacija SAD-a nakon 32 godine Mundijal gledati na tv-ekranima.

Azija

Reprezentacija Irana postavila je rekord u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo – na 12 uzastopnih utakmica nisu primili gol, od novembra 2015. do oktobra 2017. Serija je prekinuta u posljednjem meču kvalifikacija protiv Sirije (2:2), kada su Iranci već osigurali plasman u Rusiju. Mrežu je čistom na 10 utakmica održao golman Ali Beirvanvand, a po jednom Mohammad Mazahari i Sush Makani.

australija_01_wc.jpg - undefined

Slavlje Australaca (Twitter)

Australija je održala stopostotan učinak u kvalifikacijama nakon što je prije 10 godina napustila Fudbalsku konfederaciju Okeanije i priključila se Azijskoj fudbalskoj konfederaciji. Malo je nedostajalo da Soccerose na pretposljednjoj prepreci zaustavi reprezentacija ratom pogođene Sirije koja je domaće utakmice igrala u Maleziji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije