Počinju kvalifikacije: Zmajevi, sretno večeras protiv Estonije!

Fena
Počinju kvalifikacije: Zmajevi, sretno večeras protiv Estonije!
Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras započinje novi ciklus kvalifikacija.

Na zeničkom stadionu Bilino polje izabranici selektora Mehmeda Baždarevića dočekuju reprezentaciju Estonije na startu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2018. u Rusiji.

Reprezentacija BiH je apsolutni favorit u večerašnjem meču, atmosfera u ekipi uoči utakmice je dobra i svi su uvjereni da će pobjedom započeti kvalifikacije.

„Ambiciozni smo, ali i oprezni. Imamo plan i radili smo kvalitetno kako bismo pravili probleme protivniku. Ambiciozni smo jer želimo da pobjednom krenemo u kvalifikacije i oprezni jer i protivnik ima kvalitet. Kvalifikacije su duge i bitno je da na početku ostvarimo željeni ishod“, kazao je selektor Baždarević.

Prije osam godina reprezentacija BiH je upravo protiv Estonije ostvarila rekordnu pobjedu 7:0. U taboru BiH svjesni su da je teško ponoviti taj rezultat, navodeći da je pobjeda najbitnija bez obzira na broj postignutih golova.

„U tom susretu smo napravili istorijski rezultat, ali danas je teško ponoviti takav meč. Za nas je najvažnije da ove kvalifikacije otvorimo na najbolji mogući način, a to jedino možemo sa tri boda“, ističe kapiten Edin Džeko, koji je u toj utakmici postigao dva pogotka.

Bit će ovo šesti susret dviju selekcija, a u dosadašnjih pet BiH je slavila u tri navrata, jedan meč završen je remijem i jedan pobjedom Estonaca.

Prvi put Estonija i BiH sastali su se 6. septembra 1998. u kvalifikacijama za Euro 2000. godine. Susret u Sarajevu završen je neriješenim rezultatom 1:1. U uzvratnoj utakmici godinu dana kasnije u Tallinnu selekcija BiH bila je mnogo uspješnija i pobijedila sa 4:1.

Jedini poraz reprezentacija BiH u susretima s Estonijom pretpjela je 17. augusta 2005. godine u prijateljskom susretu u Tallinnu kada je bilo 1:0. Rekordnu pobjedu 7:0 nogometaši BiH ostvarili su 10. septembra 2008. u Zenici. U uzvratnom susretu u Tallinnu BiH je slavila pobjedu 2:0.

Šesti susret između BiH i Estonije igra se večeras na Bilinom polju od 20 sati i 45 minuta. Susret sudi Čeh Miroslav Zelinka.

Osim meča u Zenici večeras se igraju preostale dvije utakmice u okviru kvalifikacijske grupe H. Kipar u Nikoziji dočekuje Belgiju, dok Gibraltar u Portugalu dočekuje Grčku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije