Počinju kvalifikacije: Kako se biraju učesnici Europskog prvenstva u fudbalu

F. Z.
Počinju kvalifikacije: Kako se biraju učesnici Europskog prvenstva u fudbalu
Foto: Nedim Grabovica / Radiosarajevo.ba / Detalji s meča Bosna i Hercegovina - Sjeverna Irska u Ligi nacija na Grbavici

Kvalifikacije za Europsko prvenstvo u fudbalu počinju danas utakmicama u grupama C, E, G i I. Kvalifikacije koje se dosta razlikuju od svih prethodnih kvalifikacija za prvenstvo Starog kontinenta u fudbalu.

Kvalifikacije će se igrati od marta do novembra 2019. godine i to će biti prve za Europsko prvenstvo koje će početi i završiti se u jednoj kalendarskoj godini. Očekuje nas deset kola, u martu, junu, septembru, oktobru i novembru igrat će se po dva kola. Tri dana nakon posljednjeg kola, 22. novembra, bit će održan žrijeb za baraž u kojem će igrati reprezentacije koje su taj rezultat izborile kroz Ligu nacija, o čemu više možete čitati OVDJE.

Kvalifikacije za prvenstvo Starog kontinenta čini deset grupa, a direktan plasman na završnicu izborit će sve prvoplasirane i drugoplasirane reprezentacije u grupama. Zanimljivo je da će prvi put učešće u kvalifikacijama uzeti svih 55 reprezentacija koje čine UEFA-u s obzirom na to da će 12 država ugostiti završnicu Europskog prvenstva. Po prvi put u historiji ovog takmičenja.

Vrijedi istaći da je reprezentacija Bosne i Hercegovine već izborila baraž za prvenstvo Europe kroz Ligu nacija, te ukoliko ne završi na jednoj od prve pozicije s tačke gledišta plasmana na prvenstvo Starog kontinenta sasvim je svejedno da li će završiti kao treća ili kao posljednja na tabeli.

Nadamo se da nam baraž neće trebati, ali ukoliko budemo morali igrati dodatne kvalifikacije, vrijedi se prisjetiti kako se igra dodatni mini-turnir pomoću kojeg možemo izboriti završnicu prvenstva Europe.

Ukoliko naša reprezentacija i reprezentacija Švedske ne izbore mjesto među 20 reprezentacija koje će se direktno plasirati na Europsko prvenstvo (kvalifikacije će činiti deset grupa, a po dvije najbolje će direktno na završnicu), onda ćemo na domaćem terenu dočekati Švedsku u baražu.

U baražu sigurno ne možemo igrati s reprezentacijama iz Lige A (Holandija, Francuska, Njemačka, Švicarska, Belgija, Island, Portugal, Italija, Poljska, Engleska, Španija, Hrvatska).

Dalje, u polufinalu ne možemo igrati sa Danskom i Ukrajinom koje čine drugi polufinalni par (s njima se možemo sastati u finalu čiji će domaćin biti odlučen žrijebom).

Ukoliko se Švedska plasira direktno njeno mjesto popunit će jedna od reprezentacija iz Lige B koja nije izborila prvo mjesto u Ligi nacija. Mjesta će se popunjavati na osnovu broja osvojenih bodova. Tako su to redom Rusija, Austrija, Wales, Češka, Slovačka, Turska, Irska i Sjeverna Irska.

Ako se i ove sve reprezentacije plasiraju na Europsko prvenstvo onda će se baraž popunjavati reprezetnacijama iz Lige C (izuzev pobjednika grupa - s njima ne možemo igrati), a to su onda redom Bugarska, Izrael, Mađarska, Rumunija, Grčka, Albanija, Crna Gora, Cipar, Estonija, Slovenija, Litvanija. Međutim mala je šansa da će to biti neko iz Lige C - vjerovatno samo u domenu teorije.

Ne postoji šansa da ćemo igrati s nekom od reprezentacija iz Lige D u baražu. Čak ni teoretska.

Dakle redoslijed mogućih protivnika Bosne i Hercegovine u baražu, ako u njemu budemo igrali je sljedeći: Švedska, Rusija, Austrija, Wales, Češka, Slovačka, Turska, Irska, Sjeverna Irska, Bugarska, Izrael, Mađarska, Rumunija, Grčka, Albanija, Crna Gora, Cipar, Estonija, Slovenija i Litvanija.

U baražu sigurno nećemo igrati sa ovim reprezentacijama, čak i ako se one ne plasiraju direktno: Holandija, Francuska, Njemačka, Švicarska, Belgija, Island, Portugal, Italija, Poljska, Engleska, Španija, Hrvatska, Danska (odnosi se samo na polufinale, op. a.), Ukrajina (isto kao i Danska), Srbija, Škotska, Finska, Norveška, Gruzija, Kosovo, Makedonija, Bjelorusija, Kazahstan, Luksemburg, Azerbejdžan, Armenija, Gibraltar, Farski Otoci, Moldavija, Latvija, Andora, San Marino, Malta, Lithtenštajn.

Utakmice baraža igrat će se od 26. do 31. marta 2020. godine. Igra se samo po jedna utakmica u polufinalu (domaćin reprezentacija s više osvojenih bodova u Ligi nacija), dok će žrijebom biti odlučeno ko će biti domaćin u finalu. Polufainala se igraju od 26. do 28. marta, a finala od 29. do 31. marta.

Trenutni parovi baraža (u slučaju da se ne plasiraju ove reprezentacije direktno) su:

Liga A:

Švicarska - Engleska
Portugal - Holandija

Liga B:

Bosna i Hercegovina - Švedska
Ukrajina - Danska

Liga C:

Škotska - Finska

Norveška - Srbija

Liga D:

Gruzija - Bjelorusija

Makedonija - Kosovo

Ukoliko neka od ovih reprezentacija (a sigurno hoće) izbori mjesto na prvenstvu Evrope njeno mjesto popunit će naredna najbolje plasirana reprezetnacija iz lige u kojoj se takmičila. Ukoliko od 12 reprezentacija iz Lige A ostanu samo dvije koje se nisu plasirale, onda će preostala dva mjesta popuniti reprezentacije i Lige B. Isto važi i za ostale rangove takmičenja.

Grupe Europskog prvenstva i raspored utakmica reprezentacije Bosne i Hercegovine:

Grupa A: Engleska, Ceška, Bugarska, Crna Gora, Kosovo

Grupa B: Portugal, Ukrajina, Srbija, Litvanija, Luksemburg

Grupa C: Nizozemska, Njemačka, Sjeverna Irska, Estonija, Bjelorusija

Grupa D: Švicarska, Danska, Irska, Gruzija, Gibraltar

Grupa E: Hrvatska, Wales, Slovačka, Mađarska, Azerbajdžan

Grupa F: Spain, Sweden, Norway, Romania, Faroe Islands, Malta

Grupa G: Poland, Austria, Israel, Slovenia, FYR Macedonia, Latvia

Grupa H: Francuska, Island, Turska, Albanija, Moldavija, Andora

Grupa I: Belgija, Rusija, Škotska, Cipar, Kazahstan, San Marino

Grupa J: Italija, Bosna i Hercegovina, Finska, Grčka, Armenija, Lihtenštajn

Raspored utakmica reprezentacije BiH:

1. kolo (23. mart): BiH - Armenija 20:45 sati
2. kolo (26. mart): BiH - Grčka 20:45
3. kolo (8. juni): Finska - BiH 18:00
4. kolo (11. juni): Italija - BiH 20:45
5. kolo (5. septembar): BiH - Lihtenštajn 20:45
6. kolo (8.-10. septembar): Armenija - BiH 18:00
7. kolo (12. oktobar): BiH - Finska 18:00
8. kolo (15. oktobar): Grčka - BiH 20:45
9. kolo (15. novembar): BiH - Italija 20:45
10. kolo (17.-19. novembar): Lihtenštajn - BiH 20:45

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije