Pobjeda Zmajeva za kraj kvalifikacija: BiH ostao baraž kao nada za Euro

Radiosarajevo.ba
Pobjeda Zmajeva za kraj kvalifikacija: BiH ostao baraž kao nada za Euro
Foto: EPA-EFE / Lihtenštajn - BiH

Nogometna repezentacija Bosne i Hercegovine je pobjedama otvorila (Armenija 2:1) i zatvorila kvalifikacije, ali se nije uspjela ostvariti direktni plasman na Europsko prvestvo 2020.

Zmajevi su večeras u Vaduzu nadigrali Lihtenštajn sa 3:0, ali ni to, nakon blijedih ostalih susreta u gostima (sve smo ih izgubili, op. a.), nije bilo dovoljno da se nađemo među 20 najboljih koji će direktno ostvariti nastup na smotri Starog kontinenta.

Ovako, puleni selektora Roberta Prosinečkog, ostaje prilika u martu da kroz dodatni baraž koji su izborili kroz Ligu nacija, izbore nastup na prvom Europskom prvenstvu za Bosnu i Hercegovinu. 

Istina, i u Vaduzu su se Zmajevi dugo mučili, ali su u drugom dijelu uspjeli doći do golova koji su nam donijeli, ipak četvrto mjesto na kraju kvalifikacija.

No, krenimo redom kako su padali golovi, ali prije toga naglasimo da je Prosinečki na teren izveo mlad sastav, bez Edina Džeke koji je postao na klupi (ušao u 71. minuti), te povrijeđenih vedeta Zmajeva Miralema Pjanića i Seada Kolašinca.

Sjajna scena: Bičakčić primorao Džeku da uzme kapitensku traku

Prilikom ulaska na teren Edina Džeke, kapitena fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine, dogodila se vrlo zanimljiva scena. Kapiten Zmajeva, večeras je počeo utakmicu sa klupe, a prilikom njegovog ulaska na teren, dogodila se sjajna scena u kojoj je učestvovao i Ermin Bičakčić.

Mreži Lihtenštajna smo otvorili u 58. minuti. Hodžić je ubacio, Hajradinović nekako prebacio loptu, koja je došla do Ćivića, a on je zakucao u mrežu domaćih za 1:0 za BiH.

Na drugi gol čekali smo šest minuta. Hodžić je poslije solo akcije šutiraa s 20 metara i matira Buchela za 2:0 za BiH

Treći gol ponovo je djelo odličnog igrača mađarskog MOL-a. Hodžić je izašao  sam pred Buchela, zaobišao ga i lagano zatresao mrežu za ubjedljivo vodstvo Zmajeva. Na semaforu je pisala 73. minuta i 3:0 za BiH.

Lihtenštajn - BiH - undefined

Foto: EPA-EFE: Lihtenštajn - BiH

Nakon toga rezultat se nije mijenjao.

Zmajevi su već od prve minute krenuli u napad. Svih 45 minuta prvog dijela imali su potpuno inicijativu i stvarali prilike pred golom Buchela, koji je u nekoliko navrata odlično intervenirao.

Posebno je agilan u prvih pola sata bio Haris Hajradinović, koji je u ovom meču dobio priliku da debituje u startnoj postavi. Bivši igrač Željezničara i Olimpica koji je još nastupao, između ostalog, za Gent i Osijek, koji sada nastupa za Kašimpašu mogao je postići nekoliko golova da je bio prisebniji. No, uglavnom je loše pucao.

Naši su u finišu prvog dijela ponovo pojačali tempo, uglavnom su kombinirali ispred i u šesnaestercu domaćina, ali odbrana Lihtenštajna je dobro izgledala. Bolje kazati, odlično su se branili.

Igrala se 38. minuta. Velika prilika za BiH. ali je Hodžić šutirao iz odlične pozicije ravno u Buchela, a onda Hajradinović odbijenu loptu poslao na tribine. Slično je bilo u 44. minuti kada je Hodžić ponovo šutirao a Buchel odbranio.

Šta kazati za kraj kvalifikacija. Otvorili smo ih pobjedom na Grbavici protiv Armenije (2:1), ali je onda došao taj nesretni remi sa Grcima (2:2) nakon našeg vodstva od 2:0.

Od tada Zmajevi nisu odigrali nijednu utakmicu u pravom izdanju. Bila je to možda utakmica sa Finskom (4:1), ali smo sve pokvarili nekoliko dana kasnije u Atini i porazom od drugog tima Grčke (1:2).

I pored ovako blijedog izdanja u kvalifikacijama za Euro 2020, Zmajevi nisu izgubili sve šanse da se domognu Europskog prvenstva.

Ostao je baraž, koji je na rasporedu krajem marta, gdje će Bosna i Hercegovina u prvom polufinalnom susretu sigurno biti domaćin. Finale će biti poznato žrijeb, a sve protivnike puleni selektora Roberta Prosinečkog saznat će na žrijebanju 22. novembra.

Mečevi su, kao što smo rekli, 26. i 31. marta, ako to tada Prosinečki i bude selektor.

 Ovo je konačna tabela u našoj Grupi J:

     

Rezultati by SofaScore

          

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije