Pjanić za Guardian: Željeli smo se spasiti od rata u BiH

K. S.
Pjanić za Guardian: Željeli smo se spasiti od rata u BiH
Fahrudin Pjanić znao je da rat dolazi. Kao fudbaler FK Drine Zvornik u trećoj ligi Jugoslavije, putovao je širom zemlje i vidio različita društvena i politička previranja koja su nastala početkom 1990-tih godina.

Kao otac tek rođenog sina Miralema, njegov instikt mu je kazao da izvuče svoju porodicu prije nego rat stvarno i izbije.

Prijatelji u Luksemburgu povezali su ga sa jednim poluprofesionalnim klubom Schifflange koji mu je ponudio ugovor na pola radnog vremena i ponudio mu je pomoć u pronalasku posla kako bi platio račune. Kako bi to mogao ostvariti, FK Drina Zvornik morala je raskinuti ugovor s njim i osigurati mu papire.

Dječije suze

Dva puta je razgovarao sa ljudima u klubu i dva puta je došao praznih ruku. Njegova supruga Fatima, noseći malu bebu Miralema u rukama, odlučila je sama pokušati.

Miralem Pjanić bio je premali da bi išta shvatio ali njegov potez učinio je prekretnicu u životu porodice Pjanić

Moja majka je željela da napustimo Zvornik po svaku cijenu. U klubu su rekli ‘NE’. Onda sam ja počeo plakati. To je iznerviralo sekretaricu u klubu da su na kraju rekli: U redu. ‘Učinit ćemo to samo zbog ovog malog djeteta’”, ispričao je vezni igrač reprezentacije Bosne i Hercegovine i Juventusa Miralem Pjanić za britanski Guardian.

To malo dijete danas ima 28 godina i ključna je karika Juventusa koji će u utorak odigrati utakmicu Lige prvaka protiv Manchester Uniteda. Te suze promijenile su njegov život zauvijek, i osigurale odlazak njegove porodice u Luksemburg gdje je Miralem odrastao u miru i sigurnosti dok su stotine drugih Bošnjaka bile ubijene u Zvorniku i hiljade drugih protjerano iz njihovih domova, piše Guardian.

Očeva borba

Dok je sjedio s druge strane stola u prostoriji za sastanke u novom sjedištu Juventusa, Pjanić je ispričao kroz šta su sve prošli njegovi roditelji.

“Bili su veoma mladi tada, 22 i 20 godina, i stigli su u novu zemlju, gdje ništa nisu znali, sa samo dva ili tri kofera. Počeli su od nule ali su napravili divnu porodicu. Već 27 godina žive sretno. To je divna stvar. Stvarno im je dobro u Luksemburgu. Imam brata i sestru koji žive dobro. Moji roditelji su mi primjer šta su sve postigli a krenuli su od nule”, prisjetio se Miralem.

Fahrudin je radio danima, a Fatima noćima tako da je u kući uvijek bio neko da se brine o njihovom sinu. Za Miralema, to je značilo da je morao trenirati svaku noć u Schifflangeu.

Miralem se prisjeća da bi očevu torbu za trening napunio stvarima i osjećao je veliku privilegiju što to radi.

Otac mi je bio vezni igrač baš kao i ja danas i bio je dobar igrač također. Kada sam ga vidio kako igra, vidio sam da zna igrati. Nije imao životnu priliku da se razvije kao igrač koju sam ja primjerice dobio. Njegov cilj bio je da napusti zemlju gdje je naša porodica bila ugrožena- Fudbal mu nije bio toliko važan”, ispričao je Miralem.

Miralemova karijera

Miralem Pjanić je na najbolji način iskoristio svoj potencijal. Napredovao je od mladog tima Schifflangea do Metza, potom Lyona, Rome i sada Juventusa. Pjanić je u Italiji dobio nadimak Pianist, čovjek koji dirigira igrom na sredini terena i pomaže drugim igračima.

“Mene zanima jednostavnost igre a to je ono što ovaj sport čini lijepim. Najjednostavnije stvari često su najteže. Ne može ih svako postići”, rekao je Miralem.

Kaže da je imao sreću gledati igrače poput Zidanea, Xavija, Inieste i Pirla uživo.

“Oni su činili tako jednostavne stvari za svoj tim. Učinili bi da cijeli tim igra dobro sa malim stvarima koje se često ne primjete. Oni utječu na ono što će se dogoditi na terenu”, napomenuo je Miralem.

Osvrnuo se i na novog igrača u Juventusu Cristiana Ronalda.

Ako pogledate Ronalda kada je on bio u Manchester Unitedu i sada možete jasno vidjeti kako se njegov stil igre promijenio. Postao je više konkretan. Čitao sam stvari koje je Ronaldo govorio o Paulu Scholesu. Od njega je Ronaldo učio i rekao da je Scholes činio jednostavne stvari na terenu”, ispričao je reprezentativac BiH.

Utjecaj Juninha

Pjanić je imao neke od sjajnih igrača od kojih je učio, a najveći utjecaj na reprezentativca BiH ostavio je Brazilac Juninho Pernambucano za kojeg stručnjaci smatraju da je najbolji izvođač slobodnih udaraca svih vremena.

Pjanić je igrao s njim jednu godinu u Lyonu i naslijedio je njegov broj 8. I danas redovno pričaju njih dvojica.

Andrea Pirlo je napisao u svojoj autobiografiji da je bio opsjednut sa Pernambucanom i njgovim slobodnim udarcima gdje bi lopta doslovno preskočila živi zid prije nego bi ubrzala i ušla u mrežu. Takva tehnika izvođenja slobodnih udaraca imala je veliki utjecaj i na Pjanića.

“Iskreno, razlika između Juninha i drugih igrača bila je u tome što kada bi Junhinho izveo slobodni udarac ta lopta bi i ušla u gol. Zbog toga je on najbolji svih vremena izvođač slobodnih udaraca jer je bio konkretan. Njegovi udarci završili bi u mreži ili bi asistirao nekome da postigne pogodak”, kaže Miralem.

Pjanić je postigao 15 golova u Seriji A otkako je stigao u Romu 2011. godine. Njegove prilike da izvede slobodni udarac sada su limitirane sa dolaskom Ronalda.

Igra u Juventusu

Pjanić uživa u Juventusu otkako je stigao 2016. godine i osvojio je dvije duple titule u Torinu.

Volim gledati timove koji igraju dobro, loptu na terenu, loptu od noge do noge da tim igra kao kolektiv. Napoli posljednjih godina igra lijep fudbal. Ipak titula prvaka lige, titula kupa, proslava sa vašim timom je ono što navijače čini sretnim. To je nagrada za sav naporan rad koji uložite”, objašnjava reprezentativac BiH.

Kaže da izgubite svo uloženo vrijeme ako tim ne igra dobro i izgubi meč.

Liga prvaka je jedina titula koja nedostaje Juventusu u ovoj generaciji. Juventus je izgubio dva finala u posljednje četiri godine. Pjanić je bio dio ekipe koja je izgubila 4:1 od Real Madrida u finalu Lige prvaka 2017. godine na stadionu u Cardiffu. Ronaldo je tog dana dva puta bio strijelac. Ronaldov dolazak u Juventus budi optimizam da bi Bianconeri ovaj put mogli osvojiti titulu Lige prvaka, i kako kaže Pjanić, Liga prvaka je veoma važna za Juventus.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije